Új exportlehetőségek a magyar mezőgazdasági termékek előtt

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben visszaesett az élelmiszerexport, azonban a sertés- és baromfihúsra, halakra megvannak a szükséges állategészségügyi bizonyítványok, így mára sikerült visszaszerezni piaci pozíciónkat - fogalmazott Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért Felelős államtitkára hétfőn Zalaegerszegen, a Baki Agrocentrum Kft. által szervezett agrárgazdasági konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Vietnam, Szaúd-Arábia, Oroszország mellett a kínai piac is nyitott a magyar exportra - mondta Kardeván Endre. Előadásában hangsúlyozta, hogy a kormány az agrárstratégiában az alapanyag-előállítást és az élelmiszer-feldolgozást részesíti előnyben; a sertéslétszám növelésének támogatására 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Elsődleges cél, hogy a magyar alapanyagokat itthon dolgozzák fel. Az alapanyag-előállítás hosszú éveken át hanyatlott, versenyképessége romlott, ezért most fejlesztésekre van szükség, erre a Darányi Ignác Terv pályázatai adnak lehetőséget - fogalmazott Kardeván Endre.

A hétfői szakmai konferencián a vállalkozók információkat kaptak a pénzügyi finanszírozás lehetőségeiről, piaci kilátásokról, valamint az agrárstratégiában várható változásokról.

Balogh Rudolf, a Baki Agrocentrum Kft. ügyvezetője szerint a magyar mezőgazdaság versenyképességét meghatározza, hogy miközben a növénytermesztéssel, állattartással nincs gond, a feldolgozással és a piaci értékesítéssel vannak problémák. Úgy vélte, az agrárstratégiában a sarokpontokat hosszú távra, évtizedekre kell rögzíteni.

A Baki Agrocentrum évente 400 ezer csirkét állít elő, de a magas terményárak miatt az önköltségi ár a piaci értékesítési ár alatt van, ezért szükség van a támogatásokra, hogy ne csökkenjen tovább az állattartás. Az idei első félév a túlélésről szól: takarékossággal, szakmaisággal kell termelni, a feldolgozó kereskedőknek pedig mértéktartóknak kell lenniük - jegyezte meg az ügyvezető.

(VM)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58