Megkezdődtek a kamarai választások

agrarszektor.hu
Megkezdődtek az új köztestület, a Magyar Agár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozására irányuló választások pénteken a megyékben, ami a magyar vidék, agrárium és élelmiszergazdaság számára történelmi pillanat - mondta Győrffy Balázs, a Magyar Agrárkamara átmeneti elnöke pénteken Budapesten, az AgroMASH Expón tartott sajtótájékoztatón.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Emlékeztetett arra, hogy február 1. és 21. között kell megtartani a megyei küldöttválasztó közgyűléseket, ahol 5 évre választanak tisztségviselőket. Győrffy Balázs kiemelte: a létrejövő új köztestület szélesebb bázison működik majd a jelenleginél, hiszen az agrártermelők mellett a beszállítókat, az élelmiszer-feldolgozókat, a nagykereskedelmet, a vidékfejlesztést is magában foglalja, teljes termékpályákat fog lefedni, ezért fontos, hogy a széles bázison nyugvó választást tudjanak lebonyolítani. Az elnök emlékeztetett arra, hogy a választási folyamat első lépése az agrárkamarai regisztráció volt. Az agrárkamara honlapján keresztül több mint 250 ezer kísérletet volt a regisztrációra, ebből 190 ezer sikeres volt. Ez utóbbiak szerepelnek a választói névjegyzéken, vagyis ők választanak és választhatók.

A megadott határidőig, január 21-éig 12 szakmai szervezet állított közösen listát, jelöltjeik megtalálhatók a megyei listákon. Azok számára, aki a regisztráción technikai okok miatt nem feleltek meg, fellebbezési jogorvoslati lehetőséget biztosítanak február 5-ig, pozitív döntés esetén számukra február 21-én pótválasztást tartanak a megyékben - tájékoztatott az agrárkamara átmeneti elnöke.

Győrffy Balázs elmondta: a megyei küldöttgyűlés-választáson minden megyében több helyszínen is lehet majd szavazni. A megyei szervezetek március 9-én rendezik az alakuló ülésüket, ahol megválasztják majd a tisztségviselőket, köztük az elnököt és azt a 15 országos küldöttet, aki az országos küldöttgyűlésen képviseli az adott megyét. Az országos küldöttgyűlés március 28-án tartja majd alakuló ülését a Parlament felsőházi termében, és az alapszabály elfogadásával létrejön hivatalosan is az új Magyar Agrárkamara.

Érdemi jelentősége van annak, hogy a magyar vidék éljen a jogszabály adta lehetőséggel, és minél többen részt vegyenek az agrárkamarai választásokon. Az új köztestület létrejötte a magyar vidék számára a felemelkedés lehetőségét hordozza magában, a fejlett agrárkultúrával rendelkező országokban jól működő agrárkamara segíti a gazdálkodókat, és ezen a területen a versenyhátrányt le kell dolgoznia Magyarországnak - mondta Győrffy Balázs.

Az agrárkamara átmeneti elnöke szerint az agráriumban mindenképpen szemléletváltásra van szükség, a termelőknek a feldolgozottsági szintet is növelniük kellene, mert ezzel saját maguk és az ország teljesítőképességét is javítanák.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?