Brit vágóhidakat zárattak be, kelet-európai szervezett bűnözésre gyanakodnak

agrarszektor.hu
Nagy-britanniai vágóhidakat zárattak be kedd este rajtaütésszerű vizsgálat keretében a brit élelmiszerbiztonsági hatóságok az egyre nagyobbra duzzadó lóhúsbotránnyal összefüggésben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mindeközben egyre újabb, marhahúsosként árult termékekben találnak nagy mennyiségű lóhúst és most már sertéshúst is Nagy-Britanniában. A brit élelmiszer-szabványügyi hatóság (FSA) szakértői rendőri támogatással szálltak meg egy walesi és egy észak-angliai húsfeldolgozó üzemet, miután felmerült a gyanú, hogy ezek az üzemek hamis tartalom-megjelöléssel ellátott hústermékeket hoztak forgalomba.

A hatóságok adatai szerint az angliai cég vágott lovakat adott el a walesi üzemnek, amely az általa feldolgozott lóhúst kebab- és hamburgerféleségekben használatos marhahúsként adta tovább brit áruházláncoknak. Az üzemek működését leállították, és az FSA emberei lefoglalták a helyszínen talált húskészletet, a teljes dokumentációval együtt.
A lóhúsbotrány múlt havi kirobbanása óta most először keveredtek gyanúba nagy-britanniai húsüzemek; eddig a brit hatóságok csak importált marhahúsos termékekbe keverve találtak lóhúst.

Anne McIntosh, a brit parlament élelmezés- és vidékügyi bizottságának elnöke alig két nappal a két brit húsfeldolgozó üzemben végrehajtott hatósági rajtaütés előtt jelentette ki a BBC rádiónak, hogy a botrányban egyetlen brit hústermék és egyetlen brit vágóhíd sem érintett, ezért a brit fogyasztóknak arra kell törekedniük, hogy a lehető legnagyobb arányban helyi terméket vásároljanak. A bizottsági elnök hozzátette, hogy moratóriumot kellene életbe léptetni az EU-ból származó összes hústermék importjára, amíg egyértelműen ki nem derül, hogy pontosan honnan eredtek a lóhússal kevert marhahús-alapanyagok.

A botrány már érinti a magas minőségű - és meglehetősen drága - élelmiszerválasztékáról ismert Waitrose szupermarket-hálózatot is, amely kedd este bejelentette, hogy kivonta üzleteiből egyik fagyasztott marhahúsgombóc-termékét, miután két szállítmányban sertéshús nyomaira bukkant. Előző este a Tesco szupermarket-hálózat országszerte árult bolognai spagetti-készítményéről derült ki, hogy zömmel lóhúsból készült.
Az áruházlánc a saját márkanevén árult termékét már a múlt héten bevonta boltjaiból. Az időközben elvégzett DNS-vizsgálat eredménye szerint a spagettihez használt bolognai öntet húsalapanyaga 60 százalékban lóhúst tartalmazott.

Az egyre nagyobbra duzzadó - és immár nemzetközivé vált - lóhúsbotrány a múlt hónapban pattant ki, amikor az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland szupermarket-hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben. A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgerfélét, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. A brit sajtóban olyan értesülések is megjelentek, hogy a botrány mögött kelet-európai szervezett bűnözői csoportok állhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02