Lóhúsbotrány - Az oroszok is vizsgálódnak

agrarszektor.hu
Vizsgálatot kezdett az orosz élelmiszerbiztonsági hatóság, miután a múlt csütörtökön kiderült, hogy lóhúst találtak az IKEA áruház éttermeibe szállított virsliben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Roszszelhoznadzor honlapján közzétett tájékoztatás szerint ez volt az első eset, hogy olyan élelmiszerben fedezték fel a lóhúst, amelyet Oroszországban készítettek és amelynek a címkéjén a gyártó, a Remit húsüzem ezt nem tüntette fel. Februárban az orosz szakemberek Ausztriából származó sertés virslinek feltüntetett termékben találtak ló-, marha-, és csirkehúst.

A Prajm orosz üzleti hírportál szerint az orosz állat-és növényegészségügyi, élelmiszerbiztonsági hatóság laboratóriumában vizsgálták be a Bisztro nevű virslit, amelyben fellelték a lovak DNS-ét. Az agroru orosz mezőgazdasági hírportál cikke szerint Oroszországban eleinte nem fordítottak komoly figyelmet az európai uniós országokban január elején kipattant lóhúsbotránnyal kapcsolatos ellenőrzésre. Február 21-én Gennagyij Onyiscsenko, az orosz közegészségügyi hatóság vezetője az Eho Moszkvi rádiónak azt mondta, hogy nem vizsgálják a lóhúst az orosz termékekben. Néhány nappal később azonban az orosz határon ezt a húsfélét is tartalmazó osztrák virslit találtak.

Az orosz agrárhírportál emlékeztet arra, hogy Oroszország piacát a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO-hoz) csatlakozás eredményeként elárasztották a lett, lengyel, német szalámik és virslik. Az agroru szerint "most ezt az áradatot meg lehet állítani".

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?