Egy hónap alatt 3-5 százalékkal csökkent a várható búzatermés az európai kontinensen

agrarszektor.hu
Az orosz búzaterméskilátásokat az aratás elkezdésével lefelé korrigálta az amerikai agrárminisztérium (USDA), és ezt tette a várható ukrán terméssel is. Ahogy hazánkban, úgy tőlünk keletre is az utolsó hónap hőségnapjai okozták a szemek megszorulását, illetve a fuzáriumos tételek is rontottak a mennyiségi és minőségi eredményeken. A teljes EU-ra nézve is romlottak a kilátások.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Oroszországban a 2019/20-as gazdasági évben 74,2 millió tonna búzára van kilátás. Az előző hónap óta 5 százalékkal romlott a várható eredmény, de még így is 4 százalékkal a tavalyi felett jár.  A termelés 70 százalékát (55 millió tonna) az őszi búza teszi ki, ennek bizonyultak rosszabbnak a hozamai a vártnál,  hektáronként 2,82 tonna lehet, ami 4 százalékos csökkenés az előző hónapban becsült átlaghoz képest. Az aratás júliusban kezdődött és augusztus végén zárul az északibb területek tavaszi búzáival.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ukrajnában eközben 3 százalékkal korrigálták lefelé a várható búzatermést, most 29  millió tonnáról szól a becslés, ami 16 százalékkal még mindig több a tavalyinál.  A hozamok 4,14 tonna körül alakulnak hektáronként, ami az ország felét kitevő sztyeppe régióban uralkodó aszály számlájára írható.


Az Európai Unióban 2,5 százalékkal lefelé módosítatta az USDA a lehetséges termést, így az most 151,3 millió tonnára tehető, ami 10 százalékkal több a tavalyi aszályos évjárat eredményénél. Ez a termésmennyiség gyakorlatilag megegyezik az ötéves átlaggal. Az átlaghozam a teljes uniót tekintve 5,72 tonna lehet, 2 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban.

Magyarországon a kisebb termelők búzáinak behordásával kezdődött el az aratás, a nagyobb gazdaságok néhány hónappal később, saját raktáraikból kezdik majd meg az értékesítést. A malmok tapasztalai szerint nagyon vegyes minőségű tételek érkeztek eddig. Az agrárszektor.hu-nak Kökény István, a Kunsági Malom Kft. ügyvezetője így fogalmazott:

A sikérrel nem lesz gond, de mintegy 10 százalékos mennyiségben méreten aluliak a (megszorult) szemek, és átlagon felüli mennyiségben kellett visszautasítanunk fuzáriumos tételeket. Van, ahol a megengedett érték háromszorosát mértük. Azt remélem, hogy a nagyobb gazdaságok tételei jobbak lesznek ennél.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?