Felemásan alakult az élelmiszerek forgalma

agrarszektor.hu
A Nielsen legfrissebb adatai szerint kevesebbet, de drágábban vásároltunk a tavalyi évben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi élelmiszer kiskereskedelem bevételei meghaladták az 1370 milliárd forintot a 2012. február és 2013 január közötti időszakban, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest 4 százalékos emelkedést mutat. Mennyiség szempontjából azonban egy százalékos csökkenést mondhat magáénak a szektor ugyanerre az időszakra nézve.

A Nielsen által folyamatosan mért 90 élelmiszer kategória közül a legkiugróbb, kétszámjegyű árnövekedést a margarin, a kakaópor, a jégkrém valamint a gabonapehely és szelet érték el, mennyiségben a sajt, az ásványvíz és a tejföl mutatta a legnagyobb emelkedést.

A vállalat közlése szerint megállt az élelmiszer-kiskereskedelem évek óta tartó koncentrálódása. A 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek értékben mért piaci részesedése a tizenkét hónap alatt ugyanúgy 65 százalék, ahogy egy évvel korábban. A 400 négyzetméteres és kisebb üzletekre stabilan 35 százalék jut.

A teljes bevételből 27 százalékkal részesednek a hagyományos, 200 négyzetméteres és kisebb boltok, amelyek zöme a lakóhelyek közelében működik, és ezeket a vásárlók kényelmesen, gyorsan meg tudják közelíteni. A 200 négyzetméteres és az ennél kisebb boltból a Nielsen legutóbbi teljes, országos felmérése során összesen 17 405-öt regisztráltak. Ez 89 százaléka az összesen 19 544 egységből álló magyarországi élelmiszer-kiskereskedelmi hálózatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?