Nincs akadálya a kapuvári húsgyár újraindításnak a felszámolóbiztos szerint

agrarszektor.hu
Nincs műszaki akadálya a kapuvári húsgyár újraindításának - mondta Jendrolovics Pál Péter, a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa az MTI-nek. A cégközlönyben megjelent nyilvános pályázati kiírás szerint május 3-ig tehetnek ajánlatot a felszámolási eljárásban a kapuvári húsgyárat működtető két társaság vagyonára az érdeklődők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Minden nehézség és pénzszűke ellenére sikerült a gyár átmeneti leállítása során a műszaki, technológiai és közegészségügyi feladatokat, állagmegóvási programokat végrehajtani, így a gyár újraindításának különösebb műszaki akadálya nincs" - fogalmazott.

Kiemelte: a két társaság - a Kapuvári Hús Zrt. és a Kapuvári Bacon Kft. - ingatlanjaira és gépeire közös és egyeztetett eljárásban keresnek vevőt. Ennek az a célja, hogy az eredeti funkciójának megfelelően és a városban folytatódhasson a húsipari tevékenység, egyúttal a magasabb arányú hitelezői kielégítés követelménye is az együttes eladás mellett szól.

"A gazdasági környezet és az ágazat helyzete valóban nem a legkedvezőbb, de a felszámolásból történő kivásárlás során a befektető mentesül a korábbi évek pénzügyi terheitől és jogi kötöttségeitől" - jegyezte meg. Jendrolovics Pál Péter kiemelte: a kapuvári gyár elhelyezkedése, a helyi munkaerőpiac állapota, illetve a szakmai kultúra és a húsipari tradíciók elismertsége is jó alapot jelenthet az újraindításhoz.

A Kapuvári Hús Zrt. irányára nettó 1 milliárd 611 millió forint, amiből a működéshez szükséges berendezések 595 milliót tesznek ki. A részvénytársaság tulajdonában lévő, annak telephelyén működő Kapuvári Bacon Kft. eszközeit 452,3 millió forintért hirdették meg.

A beadási határidőt követően 15 napon belül értékelik az ajánlatokat, s amennyiben ezek között 10 százaléknál nem lesz nagyobb az eltérés, akkor nyilvános ártárgyaláson dőlhet el a vagyon sorsa.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság a Cégközlönyben közzétett végzése szerint egy szeptember 17-én benyújtott kérelem alapján rendelte el a bíróság a felszámolást.

A Kapuvári Hús Zrt. szeptemberben állt le, felszámolását októberben rendelték el. Azóta mindkét társaság elbocsátotta alkalmazottait.

A december eleji hitelezői tájékoztatón az hangzott el, hogy a dolgozók járandóságának teljes kifizetésére akkor van matematikai esély, ha sikerül eladni a gyár vagyonelemeit. Ezen felül mintegy 3,5 milliárdos beszállítói és négymilliárdos egyéb követelést tartanak nyilván. A határidőig mintegy 120 hitelezői bejelentés érkezett, összesen körülbelül 7,6 milliárd forint értékben. Ehhez járul egy első fokon megítélt, de a fellebbezés miatt nem jogerős, másfél milliárdos adóhatósági bírság.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?