Hasba szúrná a "derékhadat" a kormány?

agrarszektor.hu
Lobbiznak a nagyobb agrárcégek támogatáselvonása ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "mezőgazdaság derékhadát szúrná hasba" a kormány, ha elvonná a hazai agrárvállalkozások éves uniós területalapú támogatásainak 150 ezer euró feletti részét (degresszió) - reagált a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter új agrártámogatási elképzeléseire. A MOSZ a degressziót csak abban az esetben tudná elfogadni, ha a pénzelvonás mértékét a legális foglalkoztatás költségeivel csökkenteni lehetne. Nagy Tamás, a MOSZ elnöke az ügyben soron kívüli egyeztetéseket kezdeményezett Lázár Jánosnál.

Lázár János még miniszterjelöltként beszélt a parlamenti mezőgazdasági bizottság előtt arról, hogy a kormány az igazságosabb pénzelosztás érdekében 150 ezer eurós éves összeg felett akár száz százalékos mértékben elvonná az agrárvállalkozások területalapú támogatásait, a vidékfejlesztési forrásokból pedig kizárná a csak növénytermeléssel foglalkozó cégeket. Brüsszel a tagországok döntésére bízza, hogy 2014-2020. között élnek-e a degresszió lehetőségével, amelynek mértéke 150 ezer eurós éves összeg felett minimum 5 százalék lehet.

A MOSZ értelmezése szerint a kormány a pénzelvonási határt a földforgalmi törvény 1200 hektáros - egyes esetekben 1800 hektáros - új birtokmaximumához igazítaná, vagyis e területméret felett nem nyújtana területalapú támogatásokat - közölte az érdekképviselet tájékoztatóján Nagy Tamás. Ez - tette hozzá - éppen azoknak a cégeknek a "hasba szúrása' lenne, amelyek a mezőgazdaság derékhadát alkotják, azaz adót fizetnek, foglalkoztatnak és exportárualapot állítanak elő. Az érdekképviselet szerint 1200 hektár felett ma 450-500 gazdaság működik az országban.

Magukkal rántják a kisebbeket is?

Ha a kormány a "mezőgazdasági középréteget" megtámadja, több mint százezer egyéni termelőt is nehéz helyzetbe hozhat, mivel ők éppen e vállalati kör szolgáltatásait veszik igénybe - hangoztatta Nagy Tamás. Úgy vélte, hogy a Lázár-féle elképzelések megvalósulása az érintett társaságoknál 40-50 ezer legális falusi munkahelyet sodorna veszélybe és hátrányosan hatna a több mint 2 millió hazai földtulajdonos haszonbérleti szerződéseinek jelentős részére is. A földhasználó nagyobb vállalatok ugyanis támogatások hiányában felmondhatják ma érvényes megállapodásaikat az 1200 hektár feletti területekre, és kérdéses, lesznek-e mindenhol olyan más agrárpiaci szereplők, akik a földeket bérbe tudnák venni. A MOSZ egyébként úgy kalkulál, hogy a mérlegkészítő mezőgazdasági vállalkozások évente átlagosan több mint 90 milliárd forint bérleti díjat fizetnek a földtulajdonosoknak.

Az érdekképviselet egyetért azzal, hogy a kormány megerősítené az 500-3000 ezer fős, kisebb vidéki településeket, visszaforgatná az erőforrásokat, illetve fékezné a jövedelmek és támogatások eláramlását, de e célok elérését Nagy Tamás szerint csak a "mezőgazdasági középréteg" segítségével tartja elérhetőnek. Ezért a MOSZ a 150 ezer eurós felső támogatási határ bevezetését csak úgy tudná elfogadni, ha az a feletti pénzelvonás mértékét - ahogy erre Brüsszel is lehetőséget nyújtana - a legális foglalkoztatás költségeivel csökkenteni lehetne, mert e korrekció nélkül az érdekképviselet szerint a cégek nagy része ellehetetlenülne.

Minél hamarabb tárgyalnának Lázárral?

Mivel a területalapú támogatások elosztási szabályait augusztus elsejéig kell benyújtani Brüsszelnek és az ezzel kapcsolatos mostani döntések 2020-ig hatályban maradnak, a MOSZ az ügyben soron kívüli egyeztetéseket kezdeményezett Lázár Jánosnál. A társas agrárvállalkozásokban - hangsúlyozta Nagy Tamás - a tulajdonosok száma akár 50-100 is lehet, így a képződő profitból nem néhányan, hanem jóval többen részesülnek. Ugyanakkor egy 2500 hektáros "átlaggazdaság" 2 milliárd forintos árbevétel és 180 millió forintos támogatás mellett is csak mintegy húszmillió forintos nyereséget termel, így az uniós pénzek drasztikus megvonása a vállalatok nagy részét be is dönthetné.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?