Elismeri felelősségét a lépfenés marhapörköltet főző cég vezetője

agrarszektor.hu
Elismeri felelősségét a lépfenével fertőzött húst megvásárló és azt a közétkeztetésben felhasználó Hableány Bt. igazgatója az ellene folyó eljárásban - közölte az igazgató ügyvédje sajtótájékoztatón, a szakhatóság által bezáratott tiszafüredi Nemzeti Étteremben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szabó Ottó, a tiszafüredi székhelyű bt.-t vezető Ábrahám Tamás ügyvédje, egyben a vállalkozás jogi képviselője elmondta: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság két gyanúsított ellen folytat közvádas eljárást az ügyben. Ábrahám Tamás magánszemélyként e büntetőeljárás egyik gyanúsítottja. Az ügyvéd hangsúlyozta: ügyfelét nem szándékosan elkövetett bűncselekménnyel, hanem ártalmas közfogyasztási cikk gondatlan forgalomba hozatalának vétségével gyanúsítják.

Az ügyvéd közölte: a cégvezető elismeri felelősségét abban, hogy hatósági bizonyítvány nélkül vásárolt marhahúst. Állítása szerint ugyanakkor ezt jóhiszeműen tette, annak tudatában, hogy állatorvos látta az árut. Hozzátette, mivel ügyfele együttműködött a hatóságokkal és mindenben segítette az ügy felderítését, megítélésük szerint nem kell tartania büntetőjogi felelősségre vonástól.

A Heves megyei beteget hazaengedték
Közben kedden hazaengedték a bőranthraxfertőzéssel kezelt egyetlen Heves megyei beteget, aki pénteken a kézfején észlelt elváltozás miatt kereste fel a gyöngyösi a kórház sürgősségi betegellátó osztályát. A kórház értesítette a hatóságokat, hogy bőranthraxfertőzés történt, amely különleges ellátást igényel - írta közleményében Weisz Péter főigazgató. Az osztály orvosa a hatóságokkal egyeztetve elrendelte a beteg antibiotikumos kezelését, és annak a kórteremnek az izolációját, ahol az ellátása elkezdődött. A Bugát Pál Kórház főigazgatója közölte, hogy egyedi az eset. A beteg megnyugtatóan gyógyult, kedd délelőtt hazaengedték.

Wernigg Róbert megyei tiszti főorvos, a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének vezetője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a megyében az elmúlt héten egy ember került kórházba bőranthrax gyanújával. A fertőzést okozó baktériumot hordozó nyers hússal kapcsolatba kerülő emberek közül tízen megkapták az előírt megelőző kezelést, illetve a részletes tájékoztatást, mindegyikük tünetmentes. A laboratóriumi mintavételt követő vizsgálat még zajlik. Újabb megbetegedésekről nem értesültek - közölte. Wernigg Róbert az MTI kérdésére elmondta: Heves megyében az utóbbi években senki nem betegedett meg anthraxfertőzésben.

A jogi képviselő kifejtette: a fertőzött árut június 23-án, a City Farm Kft.-től szállították a cég konyhájára, ahová összesen 100 kilogramm színhús került. Utóbbi vállalkozás vezetője váratlanul hívta fel Ábrahám Tamást telefonon az eladó marhahús miatt. Nem voltak üzleti partnerek, a vendéglátós máshonnan szerzi be az alapanyagot cége számára - magyarázta kitérve arra is, hogy a telefonbeszélgetés során az eladó azt állította: állatorvos látta a húst. Az állítás valóságtartalmát igazoló hatósági bizonyítványhoz Ábrahám Tamás az ajánlattevővel való régi ismeretségre tekintettel nem ragaszkodott - mondta Szabó Ottó.

Az ügyvéd elmondása szerint a húst a megvásárlás másnapján, június 24-én felhasználták a közétkeztetésben, ám olyan technológiával készítették el, hogy "ha bármilyen baktérium is volt benne, a tartós főzés révén az elpusztult". Kizárólag aznap fogyasztottak ebből a marharaguból a városban és a környező településeken - tette hozzá. Kiemelte: a tudományosan elfogadott 7 napos lappangási idő már bőven letelt és 15 nap elteltével máig senki nem betegedett meg az ételtől. A kórházba került 8 ember az állatfarmon érintkezett a fertőzött állattal, vagy annak feldolgozásában vett részt.

Ha Ábrahám Tamás "egyetlen deka húst sem vesz át ebből az áruból, ezek az emberek akkor is kórházban lennének" - mondta az ügyvéd. Szabó Ottó kiemelte, hogy ügyfele Tiszafüreden elismert, köztiszteletben álló vállalkozó, aki soha nem került összeütközésbe a szakhatóságokkal, a Tiszafüredért-díj kitüntetettje, több évtizede működteti a Nemzeti Éttermet. Személyét az elmúlt napokban "meghatározott érdekek által vezérelve" összemossák politikai ügyekkel. Leszögezte: Ábrahám Tamás és cége nem politikai szereplő, az esetet nem tekintik politikai ügynek és visszautasítják, hogy a cégvezető bármiféle "politikai összefonódás részese lenne".

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatban lévő hatósági eljárása kapcsán a jogi képviselő arról tájékoztatott: a Hableány Bt. hozzájárult a Nemzeti Étterem július 2-án elrendelt azonnali bezárásához, fertőtlenítéséhez, a cégvezető biztosította a laborvizsgálatokhoz szükséges mintákat. Az étterem modern, HACCP-rendszernek megfelelő konyhatechnológiával dolgozik, így reményeik szerint néhány hét múlva az egység újra kinyithat - mondta. Szabó Ottó szerint tudomásul veszik, hogy a nyári időszakra Tiszafüred önkormányzata és a térségi helyhatóságok felmondták a Hableány Bt.-vel kötött közétkeztetési szerződést, ám ha a szakhatóság újra engedélyezi az étterem és a konyha működtetését, Ábrahám Tamás ősztől folytatni szeretné az érintett településeken végzett közétkeztetési szolgáltatását. "Egyetlen felróható mulasztás miatt egy vállalkozás tönkretétele senkinek nem lehet célja" - fűzte hozzá az ügyvéd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?