Tudni akarja, mennyi támogatást kaphat jövőre?

MTI
Mintegy 2500 milliárd forint jut összesen 2015-2020-között a magyar mezőgazdaságban közvetlen kifizetésekre uniós forrásból. A közvetlen támogatások új rendszere a jelenleginél összetettebb lesz, tartalmazni fog kötelező és önkéntes elemeket is. Az alaptámogatás, valamint a "zöldítés" várható együttes összege 226 euró, mintegy 68 ezer forint lesz hektáronként, mely gyakorlatilag megegyezik a mostani egyszerűsített területalapú támogatás (SAPS) összegével.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kíváncsi arra, mi lesz a területalapú támogatásokkal? Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A közvetlen kifizetések uniós forrásból származó teljes összegét, több mint 1,3 milliárd eurót - mintegy 417 milliárd forintot - két forrás adja. Az egyik a 2015-2020 közötti évek egyes pillérjének évenkénti mintegy 1,27 milliárd eurója, a másik a kettes pillérből az uniós szabályozás alapján az ország számára biztosított vidékfejlesztési forrásból származó évi 74 millió euró - - ismertette Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságában.

A közvetlen támogatások új rendszerének kötelező elemek között szerepel az alaptámogatás (SAPS), a közvetlen kifizetési nemzeti keretösszeg 30 százalékát kitevő "zöld" komponens, valamint a fiatal gazdálkodóknak jutatott támogatás. Önkéntes elem a termeléshez kötött támogatás. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy a gazdálkodó betartsa a kölcsönös megfeleltetésre vonatkozó intézkedéseket. Erre a támogatásra vonatkozik még a közvetlen kifizetések csökkentésének (degresszivitás) elve is. Ez az alaptámogatás 150 ezer euró (mintegy 45 millió forint) feletti összegére vonatkozik. A fiatal gazdálkodók kiegészítő támogatása előreláthatóan 67,5 eurót, azaz 20 250 forintot tesz majd ki hektáronként 

A gazdák választhatnak egy másik támogatási formát is, ez a kisgazdaságok számára kialakított egyszerűsített támogatási rendszer. Ennek alkalmazása az uniós tagállam számára kötelező, míg a gazdálkodók számára választható. Erre a jogcímre a közvetlen támogatási keretösszeg maximum 10 százaléka fordítható. Ez a támogatás minden közvetlen kifizetést helyettesít, egyösszegű támogatás, amelynek éves mértéke minimum 500 euró (mintegy 150 ezer forint), maximuma pedig 375 ezer forintnak megfelelő 1250 euró.

A közvetlen támogatás mellett vannak termeléshez kötött támogatások is, például az állattartáshoz és a növénytermeléshez adott pénzügyi segítség. Ez utóbbi támogatás évente ágazattól és teljesítménytől függően összesen évi 301,9 millió euró (60,57 milliárd forint).

A nemzeti forrásból finanszírozott folyó kiadások és jövedelemtámogatások jövő évi keretösszege emelkedik: az idén mintegy 46,6 milliárd forint, míg jövőre 77,7 milliárd forintra rúg. A "Több munkahelyet a mezőgazdaságba" elnevezésű programra - amely a munkaigényes mezőgazdasági ágazatok támogatását célozza, 2020-ig összesen 212 milliárd forintot kívánnak fordítani, amelyből 180 milliárd nemzeti forrás.

Az államtitkár kitért arra, hogy Nagy István, az FM parlamenti államtitkára korábbi ismertetésének megfelelően a minisztérium nem támogatja semmilyen földadó kivetését.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?