Hamarosan bioetanol-nagyhatalom leszünk

agrarszektor.hu
Hamarosan Magyarországon lesz majd az EU legnagyobb bioetanol-gyártója, miután a Pannonia Ethanol dunaföldvári üzemében tegnap megkezdtek egy 60%-os kapacitásbővítést célzó beruházást - olvasható a társaság közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Pannonia Ethanol tegnap bejelentette, hogy elindították a cég dunaföldvári üzemének bővítését, amelynek eredményeképpen 60%-kal növekszik majd az etanolgyár kibocsátása. A beruházás megvalósulását követően Dunaföldváron lesz majd az EU legnagyobb etanolgyártó üzeme. A mostani fejlesztés értéke 33 millió euró, amivel a 2012-ben átadott gyár teljes beruházási költsége 200 millió euróra növekszik.

Az írországi székhelyű és Magyarországon, valamint Macedóniában beruházásokkal rendelkező Ethanol Europe Renewables Ltd (EERL) tulajdonában álló társaság a 33 millió eurós fejlesztést a Magyar Export-Import Bank 25 millió eurós beruházási hitelével valósította meg. A fejlesztés finanszírozásában részt vállalt a kanadai Cordiant Capital is.

A Pannonia Ethanol dunaföldvári üzeme 2012 tavaszán kezdte meg működését, az eddig évente 280 millió literről a bővítés eredményeként 450 literre nő a megtermelt bioetanol mennyisége. Az etanolgyártás melléktermékeként a társaság fehérjében és ásványi anyagokban gazdag takarmányt is előállít, ennek éves mennyisége a beruházás által 200 ezer tonnáról 325 ezer tonnára növekszik.

A társaság a bioetanolt és az előállított takarmányt 20 országba exportálja, amivel a hazánkban megtermelt kukoricából az ország határain belül teremt a nemzetközi piacon is versenyképes termékeket. A cég működésének kezdete óta évente 275 millió euróval, a kapacitásbővítés hatására pedig majd évi 450 millió euróval járul hozzá a magyar GDP-hez

A Pannonia Ethanol kizárólag génmódosítástól és hormonkezeléstől mentes kukoricát vásárol, amivel garantálni tudja az élelmiszerbiztonságot, a kiegyensúlyozott kereslettel pedig erősíti a helyi mezőgazdasági közösségeket - olvasható a közleményben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?