Megszólalt a csúcshivatal új elnöke: átszervezések jönnek

agrarszektor.hu
A legnagyobb kihívás az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformja miatti változások hazai adaptációja - jelentette ki Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) március elsejétől kinevezett új elnöke. Ehhez kell igazítani a magyar kifizető ügynökségként működő MVH szervezeti működését is. A jövő héttől a hivatal dolgozói intenzív képzést kapnak, április elsejétől pedig megnyílik az idei egységes agrártámogatási kérelmek benyújtási időszaka. A tavalyi területalapú támogatások második részletét folyamatosan fizetik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már április elsejétől, az idei egységes támogatási kérelmek benyújtásától új módszereket kell alkalmazni annak érdekében, hogy a szolgáltatás gördülékeny legyen - hangsúlyozta Gyurcza Csaba az MTI-nek. Szerinte ehhez kell igazítani az MVH szervezeti működését, hogy adaptálni lehessen a KAP-reform miatti szabályozási változtatásokat. A folyamat részeként a hivatal dolgozói a jövő héttől intenzív képzést kapnak, és felkészítik a falugazdászokat is arra, hogy az egységes kérelmek benyújtásában megfelelően segíthessék a gazdálkodókat.

Mint ahogy az agrárszektor.hu beszámolt róla, Gyuricza Csabát március elsejei hatállyal nevezte ki MVH-elnöknek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az új elnök szerint a szervezet megérezte, hogy az elmúlt időszakban nem volt első számú vezetője.

Az MVH most azt is közölte, hogy a 2014-es unió területalapú támogatások (SAPS) kifizetései továbbra is folyamatosak. Az első részletet, összesen 161 milliárd forintot már tavaly megkapta a mintegy 170 ezer SAPS-támogatásra jogosult gazdálkodó. A fennmaradó mintegy 180 milliárd forintot június 30-ig fizetik ki. A kifizetések várhatóan a hivatalos határidő előtt lezárulnak.

Összességében a magyar gazdálkodók a múlt évi területalapú támogatásként megközelítőleg 340 milliárd forinthoz jutnak az unió Európai Mezőgazdasági Garancia Alapjából (EMGA). Ez azt jelenti, hogy egy-egy gazda hektáronként 69 805 forint fajlagos támogatást kaphat. A második részletben hektáronként mintegy 35 ezer forintot vehetnek kézhez. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?