
Sokan termesztenek otthon sárgarépát, de erre nem figyelnek: itt rontják el
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
A bakhátkészítő gépek a zöldségtermesztés során használatosak. Azoknál a kultúráknál alkalmazzák őket, amelyek termesztésénél a bakhátak képzése elengedhetetlen.
A bakhátak a talaj síkjából kiemelkedő, trapéz keresztmetszetű hasábok, voltaképp egyfajta sorokba rendezett szabályos földhalmok. A korszerű mezőgazdasági technológiában a bakhátas növénytermesztés számos növénykultúránál hatékonynak bizonyult, így kézenfekvő lépés volt ennek a folyamatnak a minél hatékonyabb gépesítése a bakhátkészítők által. A bakhátkészítő, bakháthúzó berendezéseket a hagyományos bakhátas zöldségtermesztési technológiában alkalmazzák, azoknál a zöldségfajtáknál, amelyek termesztéséhez elengedhetetlen a bakhátak készítése. Ez a művelet egy speciális talajművelő géptípust igényel, amelyet összefoglalóan bakhátkészítő vagy bakháthúzó gépeknek neveznek.
A bakhátak alkalmazásának több célja is van: alkalmazzák őket talajvédelmi okokból (a belvízkárok és a csapadék eróziós hatásának csökkentése érdekében), de egyes növénykultúráknál segítik a hatékonyabb vízháztartás és gyomvédelem biztosítását, továbbá a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve segíthetik az apróvadak áttelelését és a rovarok élőhelyének fenntartását is.
Tipikus, bakhátat igénylő növénykultúrát képviselnek a burgonya, az édesburgonya, a spárga, a szamóca és a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák stb.). Vannak olyan növénykultúráknál is, ahol még nem feltétlenül terjedt el a bakhátas termesztési technológia alkalmazása, ugyanakkor már vannak erre utaló jelek, mint például a paprikánál.
A gyökérzöldségek nemcsak rendkívül táplálóak, de a konyhában is sokoldalúan felhasználhatók.
2025 augusztusában a magyar gazdák 22,7 százalékkal több traktort vettek, mint egy évvel korábban.
2025-ben lesz tizenegyedik éve, hogy a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián kiosztjuk a Portfolio Agrárdíjakat.
Korábban a magyar búza kiválónak számított, ma azonban a hazai termés döntő része már csak a kommersz kategóriába esik.
Az elmúlt év megmutatta, hogy a fagyok, a szárazság és a kártevők egyaránt képesek megtépázni a gazdák munkáját.
Egy veteményeskerttől sokkal többet kaphatunk, mint a szendvicsekre kerülő friss uborka, paprika vagy paradicsom.