Bakhátkészítő

A bakhátkészítő gépek a zöldségtermesztés során használatosak. Azoknál a kultúráknál alkalmazzák őket, amelyek termesztésénél a bakhátak képzése elengedhetetlen.

A bakhátak a talaj síkjából kiemelkedő, trapéz keresztmetszetű hasábok, voltaképp egyfajta sorokba rendezett szabályos földhalmok. A korszerű mezőgazdasági technológiában a bakhátas növénytermesztés számos növénykultúránál hatékonynak bizonyult, így kézenfekvő lépés volt ennek a folyamatnak a minél hatékonyabb gépesítése a bakhátkészítők által. A bakhátkészítő, bakháthúzó berendezéseket a hagyományos bakhátas zöldségtermesztési technológiában alkalmazzák, azoknál a zöldségfajtáknál, amelyek termesztéséhez elengedhetetlen a bakhátak készítése. Ez a művelet egy speciális talajművelő géptípust igényel, amelyet összefoglalóan bakhátkészítő vagy bakháthúzó gépeknek neveznek.

A bakhátak alkalmazásának több célja is van: alkalmazzák őket talajvédelmi okokból (a belvízkárok és a csapadék eróziós hatásának csökkentése érdekében), de egyes növénykultúráknál segítik a hatékonyabb vízháztartás és gyomvédelem biztosítását, továbbá a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve segíthetik az apróvadak áttelelését és a rovarok élőhelyének fenntartását is.

Tipikus, bakhátat igénylő növénykultúrát képviselnek a burgonya, az édesburgonya, a spárga, a szamóca és a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák stb.). Vannak olyan növénykultúráknál is, ahol még nem feltétlenül terjedt el a bakhátas termesztési technológia alkalmazása, ugyanakkor már vannak erre utaló jelek, mint például a paprikánál.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon