
Óriási lemaradásban rengeteg magyar termelő: nincs mese, ezt meg kell lépniük
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
A bakhátkészítő gépek a zöldségtermesztés során használatosak. Azoknál a kultúráknál alkalmazzák őket, amelyek termesztésénél a bakhátak képzése elengedhetetlen.
A bakhátak a talaj síkjából kiemelkedő, trapéz keresztmetszetű hasábok, voltaképp egyfajta sorokba rendezett szabályos földhalmok. A korszerű mezőgazdasági technológiában a bakhátas növénytermesztés számos növénykultúránál hatékonynak bizonyult, így kézenfekvő lépés volt ennek a folyamatnak a minél hatékonyabb gépesítése a bakhátkészítők által. A bakhátkészítő, bakháthúzó berendezéseket a hagyományos bakhátas zöldségtermesztési technológiában alkalmazzák, azoknál a zöldségfajtáknál, amelyek termesztéséhez elengedhetetlen a bakhátak készítése. Ez a művelet egy speciális talajművelő géptípust igényel, amelyet összefoglalóan bakhátkészítő vagy bakháthúzó gépeknek neveznek.
A bakhátak alkalmazásának több célja is van: alkalmazzák őket talajvédelmi okokból (a belvízkárok és a csapadék eróziós hatásának csökkentése érdekében), de egyes növénykultúráknál segítik a hatékonyabb vízháztartás és gyomvédelem biztosítását, továbbá a természetvédelmi szempontokat figyelembe véve segíthetik az apróvadak áttelelését és a rovarok élőhelyének fenntartását is.
Tipikus, bakhátat igénylő növénykultúrát képviselnek a burgonya, az édesburgonya, a spárga, a szamóca és a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák stb.). Vannak olyan növénykultúráknál is, ahol még nem feltétlenül terjedt el a bakhátas termesztési technológia alkalmazása, ugyanakkor már vannak erre utaló jelek, mint például a paprikánál.
Modernizáció és robotizáció nélkül a magyar élelmiszeripar nem tud versenyképes lenni.
Az öt év átlagát tekintve az 52 százalékot is meghaladta a kukorica termésmennyiségének visszaesése Magyarországon.
A legtöbb mezőgazdasággal foglalkozó szakember számára ismert fogalom a mezőgazdasági vadkár.
Ha elegendő élelemmel akarjuk ellátni a folyamatosan növekvő emberiséget, fokoznunk kell a mezőgazdasági termelés intenzivitását.
A magyar almatermelési színvonal 50-70%-kal marad el az európai top5 ország szintjétől.