Döntöttek Brüsszelben - Újabb tíz tagország örülhet, mi még nem

agrarszektor.hu
Újabb tíz tagállamban fogadott ma vidékfejlesztési programokat (VP) az Európai Bizottság. A testület most összesen huszonnégy VP-t hagyott jóvá, amelyekkel az érintett tagországokban mintegy 40 ezer új vidéki munkahelyet teremtenek és körülbelül 700 ezer gyakorlati központot hoznak létre. Emellett az uniós célkitűzések között szerepel a fiatal gazdák támogatása, az infrastruktúra fejlesztése és a fenntartható mezőgazdaság elterjesztése is. A magyar VP még uniós egyeztetés alatt áll.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság ma tíz tagállam - Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Írország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svédország és Nagy-Britannia - számára hagyott jóvá VP-ket. Összesen huszonnégy programot fogadtak el, mivel egyes tagországok több VP-t is benyújtottak. Így például Németország most hét, Olaszország öt, Spanyolország négy, Nagy-Britannia pedig két programra kapott zöld utat, amelyek egy-egy nagyobb országon belüli régióra vonatkoznak - számolt be az Európai Bizottság.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most a Dél-alföldi Gazdasági és Agrárfórumra!
A magyar program még nincs elfogadva
Magyarország a közelmúltban nyújtotta be átdolgozott vidékfejlesztési programját az uniónak. A formális bizottsági eljárások maximum 60 napot vehetnek igénybe, így a magyar VP-t várhatóan júniusban hagyják jóvá. A tervek szerint a programmal összesen mintegy 1300 milliárd forint vidékfejlesztési forráshoz juthatunk a 2015-2020 közötti időszakban.

Phil Hogan, az Európai Unió mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosa szerint az uniós vidékfejlesztési célkitűzések erőssége az, hogy kiemelt prioritásokat tartalmaznak, míg a tagállamok a saját lehetőségeikhez igazíthatják programjaikat. Brüsszel a huszonnyolc tagállamból összesen 118 programot vár a 2014-2020 közötti időszakra, amelyekből a maiakkal együtt eddig ötvenegyet fogadott el. Mostanáig 23 tagországban hagytak jóvá VP-ket, és ezek közül tizennyolcban már valamennyi -egy vagy több - programot lezártak. A programokra szánt uniós forrás mintegy 99,6 milliárd eurót tesz ki.

Az eddig elfogadott VP-k támogatják az innovációt, a fiatal gazdákat, a fenntartható mezőgazdaság széles körű elterjesztését és az infrastruktúra fejlesztését - nyilatkozta az agrárbiztos. A ma jóváhagyott tervekkel további 40 ezer új vidéki munkahelyet teremtenek, és körülbelül 700 ezer olyan gyakorlati központot hoznak létre, amely segíti az innovációt és erősíti a vidéki térségeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?