Uniós pénzlenyúlás hamis diplomákkal: nyomoz a rendőrség

agrarszektor.hu
Bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a fiatal gazdáknak kiírt idei támogatási pályázat visszaélései miatt, mivel több mint 120-an hamis dokumentumokkal próbálták igazolni a források elnyeréshez szükséges végzettséget. Az agrárszektor.hu információ szerint rendőrségi nyomozás folyik az ügyben, mivel egy szakképző intézmény "nagy számban bocsátott ki" technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat. A 38 milliárdos idei pályázat előtt pedig valósággal ömlöttek az interneten a különböző kurzusokat népszerűsítő hirdetések, amelyek némelyike irreálisan rövid időn belül ígért agrár-szakképzettséget.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MVH a büntetőeljárásról szóló törvény szerint köteles a hatáskörében tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni, így a mostani ügyekben is megtette és a későbbiekben is megteszi a szükséges lépéseket - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a hivatal a fiatal gazdák számára idén kiírt támogatási pályázat visszaéléseivel kapcsolatban, de további részleteket nem közölt. Úgy tudjuk, a feljelentés nyomán rendőrségi nyomozás folyik, mert egy szakképző intézmény nagy számban bocsátott ki technikusi végzettséget igazoló hamis papírokat.

Mint ismert, a Miniszterelnökség még tavasszal írt ki pályázatot a fiatal gazdák induló uniós támogatására, amelynek teljes összege 38 milliárd forint volt, egy-egy igénylő pedig 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphatott. Az MVH-hoz összesen 6943 kérelem érkezett, amelyek közül - a meghatározott minimumpontszám alapján - 3011-et ítéltek támogathatónak. Az MVH 1431 kérelmet utasított el azért, mert a pályázók nem tettek eleget a jogosultsági feltételeknek. Ezek közül pedig 121 ügyfelet azért zártak ki, mert nem volt megfelelő végzettségük.

Kis Miklós Zsolt, az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség államtitkára ugyanakkor az üggyel kapcsolatban a napokban úgy fogalmazott, hogy a kérelmek bírálatakor 120 hamis diplomát szűrtek ki. A pályázat népszerűségét mutatja, hogy más visszaélési kísérletek is akadtak. Így például körülbelül 400-an voltak olyanok, akik "mesterségesen teremtették meg a körülményeket" ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton, például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Volt olyan tanya, amelynek címére 16 ember volt bejelentve - közölte az államtitkár.

Ágazati szakértők szerint a korábbi fiatal gazda pályázatokon is előfordulhattak "diplomahamisítási kísérletek", de most jóval többen próbálkozhattak ilyennel. Idén tavasszal, a beadási határidő előtti hónapokban egyre-másra jelentek meg például az interneten olyan hirdetések, amelyek - "utolsó esélyként" - különböző agrárkurzusokat kínáltak. Ezek közül pedig jó néhány irreálisan rövid időn belül ígért agrár-szakképzettséget - hívják fel a figyelmet szakértők.

A statisztikák viszont azt tükrözik, hogy a visszaélési ügyek összességében jóval kisebb számban fordultak elő a nyertesnek minősített pályázatokhoz képest. A 2007-2013-as, előző uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési forrásaiból csaknem 8,3 ezer fiatal gazda kapott induló támogatást, szemben a kezdetben tervezett 3 ezres létszámmal. 2007-től a fiatal gazdák így 97 milliárd forinthoz juthattak ezzel a könnyen lebonyolítható vidékfejlesztési jogcímmel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?