Megvan a sorsdöntő árfolyam! - Így számolják át az euró százmilliókat

agrarszektor.hu
Összesen 70 880 forint alap- és úgynevezett zöldítési támogatást kaphatnak az idén egy hektárra a földhasználó mezőgazdasági termelők, és az összegből október 16-tól hektáronként 49 616 forinthoz előlegként hozzájuthatnak. Az alaptámogatás (SAPS) és a zöldítés teljes idei kerete 353,8 milliárd forint, amely a Földművelésügyi Minisztérium (FM) szerint 12,4 milliárddal nagyobb a tavalyinál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén 313,45 forintos árfolyammal kell átszámítani az euróban kifejezett területalapú és egyéb közvetlen agrártámogatásokat - közölte a Földművelésügyi Minisztérium. Az átváltást mindig az Európai Központi Bank szeptember 30-án megállapított árfolyama határozza meg. Eszerint 313,45 forinttal kell kalkulálni a legnagyobb részarányt képviselő területalapú alaptámogatásoknál és zöldítési kifizetéseknél, vagy például a fiatal gazda és a termeléshez kötött jogcímeknél is.

A SAPS-alaptámogatás és a zöldítés teljes idei összege 353,8 milliárd forint, és ez az FM számításai szerint 12,4 milliárd forinttal haladja meg a tavalyit, amely 341,4 milliárd forint volt. (Igaz, akkor a mostaninál kisebb, 310,57 forintos átváltási euró árfolyammal kellett számolni).


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

A Földművelésügyi Minisztérium saját hatáskörben már döntött arról, hogy október 16-tól az alap- és a zöldítési támogatásokból az idén is előleget fizet. Brüsszel pedig már korábban hozzájárult ahhoz, hogy ez évben a szokásos 50 százalék helyett a teljes támogatási összeg maximum 70 százalékot lehet kiutalni előlegként, és e lehetőséggel az FM közleménye szerint Magyarország él e lehetőséggel.

Az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú alaptámogatás keretösszege az idén 227,2 milliárd forint, amelyből egy hektárra várhatóan 45 525 forint jut. Zöldítési jogcímként pedig 2015-ben 126,5 milliárd forintot lehet fizetni, így hektáronként 25,354 forintra számíthatnak a gazdák. Ebből adódik, hogy az idén a SAPS és a zöldítés teljes összege hektáronként mintegy 70 880 forint lehet, és ez nagyjából megegyezik a tavalyi mértékkel.

A brüsszeli és a hazai döntések szerint október 16-tól tehát a 70 880 forintos összeg maximum 70 százalékát lehet kiutalni előlegként. Ez azt jelenti, hogy a SAPS-ból hektáronként legfeljebb 31 868 forintot, a zöldítési pénzekből pedig 17 748 forintot kaphatnak előlegként a termelők, vagyis október 16-tól együttesen körülbelül 49 616 forinthoz juthatnak.

Nagyjából ugyanannyi, de nem ugyanaz
A támogatási rendszer alaptámogatási része - amelyet egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk - nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet az EU csatlakozás óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS a "zöldítésért" (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

A zöldítésért járó támogatási előleg ugyanakkor csak akkor fizethető ki, ha a SAPS támogatásoknál nem áll fenn jogvita vagy adategyeztetési kötelezettség és a termelők nem kérelmeztek ökológiai fókuszterületre kompenzációt - hívja fel a figyelmet az FM. Emellett további feltétel, hogy a zöldítési ellenőrzéseket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elvégezze és lezárja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?