Lemaradunk vagy felzárkózunk? - Ki kell használni a lehetőségeket

agrarszektor.hu
A hazai agrárvállalkozások lehetőségei,a mezőgazdaságot és a feldolgozóipart érintő kérdések kiemelt figyelmet kaptak a Portfolio és agrárszektor.hu közös szakmai rendezvényén, a Nyugat-Magyarországi Gazdasági és Agrárfórumon. A konferencián szó volt még az új Vidékfejlesztési Program keretében megnyíló pályázati forrásokról, és az új uniós ciklusban a termelő-gyártó cégek lehetőségeiről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Program (GINOP) a széttagolt források helyett a koncentrált gazdaságfejlesztésre koncentrál - jelentette ki Gedei Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárságának GINOP projektmenedzsere. A program célja a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítása, a kutatás, technológiai fejlesztés és innováció elősegítése, az infokommunikációs beruházások végrehajtása, az energiahatékonyság és a foglalkoztatottság javítása, a turizmus támogatása, a versenyképes munkaerő megteremtése.

A szakember hangsúlyozta: a kormány stratégiai partnernek tekinti a hazai kis- és középvállalkozásokat, és rájuk kívánja építeni a foglalkoztatás bővítését és a gazdaság felpörgetését. A GINOP-ban így a vállalkozásfejlesztés prioritást élvez, és a tervek szerint több mint 520 milliárd forintot fordítanak majd a Kutatás-Fejlesztésre és Innovációra.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A mezőgazdaságra és élelmiszeriparra ugyanakkor speciális támogatások vonatkoznak, a mezőgazdasági tevékenységek ugyanis a legtöbb esetben ki vannak zárva az általános (nem agrár) támogatásokból. A támogatások lehatárolásához szükséges a vállalkozás mezőgazdasági jellegének meghatározása, illetve a vállalkozás méretének, és az előállított termék jellegének pontosítása - mutatott rá Gedei Gábor.

A rendelkezésre álló pénzügyi források mellett a leghatékonyabb és legbiztonságosabb pénzügyi befektetésekről volt szó a konferencián. Burány Gábor a Takarékbank Pénz- és Tőkepiaci Üzletágának vezető privát bankárja úgy véli, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók is olyan alternatív befektetéseket keresnek, amelyek biztonságos hozamot garantálnak. Az utóbbi években például az állampapírban elhelyezett megtakarítások aránya a duplájára nőtt. 

A jelenlegi uniós költségvetési ciklusban a versenyképesség növelésén túl a fenntartható mezőgazdaság támogatása is kiemelt szerepet kapott. A tagországoknak 2020-ra legalább 20 százalékra kell növelniük a megújuló energiák használatának arányát. Magyarországon jelenleg ez az érték 14,9 százalék körül alakul - mondta el Göbl Erik az E.ON KKV szegmens szakértője a Portfólió Nyugat-Magyarországi Gazdasági és Agrárfórum 2015 konferencián.

A szakértő az előadásában bemutatta az E.ON csoport komplex energetikai megoldásait. Kitért arra, hogy társaság elkötelezett a megújuló energiaforrások terén és ennek szellemében indította el a magyarországi energiaszolgáltatók között elsőként a Solar Programot, amellyel napelem cellák telepítésével teszi fenntarthatóbbá az energiagazdálkodást. Göbl Erik szerint Magyarország földrajzi adottságából adódóan az egyik leghatékonyabban használható megújuló energiaforrás a napenergia, amely széleskörű felhasználhatóságot tesz lehetővé mind a háztartások, mind a vállalkozások esetében. Ráadásul a napelemek minimális karbantartást igényelnek, kimeríthetetlen energiaforrásnak számítanak, és csökkentik a fogyasztók függését az energiaáraktól.

A szakember hozzátette: a napelemek csökkenő ára miatt már sokak számára elérhető, emellett a rohamosan fejlődő technológia miatt javul a hatékonyságuk, az élettartamuk pedig manapság 25-30 év körül alakul. Az E.ON a hagyományos termékein kívül elkötelezett az elektromos autózás támogatása mellett is. E-mobilitás programjuk keretén belül eddig már közel 20 db elektromos töltőt telepítettek országszerte, és 2016-ban további elektromos töltők telepítését tervezi a vállalat.

  

A fenntarthatóság kérdésén és a GINOP prioritásain kívül a konferencián kiemelt figyelmet kapott a tejszektort sújtó válság is. A magyarországi tejtermelők számára a legfontosabb kérdések azok, hogy meddig tarthat a mostani csökkenő ártrend, illetve számíthatunk-e hasonlóra a jövőben - emelte ki Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető agrárszakértője.

Ahhoz, hogy megértsük a válság hátterét tisztában kell lennünk a világpiaci folyamatokkal - vallja a szakember. A világpiaci keresletnövekedés megtorpanásával együtt a nagy tejtermelő régiókban túlkínálat alakult ki, amit Kína magas tejporkészletei tovább fokoznak. A kínai kereslet visszaesése mellett az erős dollár, és az orosz embargó meghosszabbítása is hozzájárult az áreséshez.

A tejipar a világ leggyorsabban koncentrálódó ágazatának számít, ugyanakkor a szektornak nem ez lesz az utolsó válsága - vélekedik Fórián Zoltán. A feldolgozóipar erősítésével és a stratégiai együttműködések számának növelésével viszont megelőzhető a válság további elmélyülése -tette hozzá.

A magyar mezőgazdaság gyenge láncszeme 2015-re az élelmiszer-feldolgozóipar lett - vélekedik Varga László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari szakértője. Az elmúlt tíz évben a támogatásoktól függetlenül a szektor erodálódott. Nem volt megfelelő a termelékenysége, a hatékonysága, a hitel- és versenyképessége, illetve a foglalkoztatottsággal is akadtak gondjai. Ha 2020-ig növelni akarjuk a versenyképességét, növelni kell a feldolgozóiparunkat, mivel csak így lehet visszanyerni a hazai piacokon a magyar termékek súlyát.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szerint ugyan lemaradtunk az élelmiszer-feldolgozásban, az utóbbi időszakban egyre több feldolgozó nyílik a legkisebb kézműves manufaktúrákon át a legnagyobb gyárakig. Európa a szabadkereskedelmi egyezmény aláírásának küszöbén van, ezért a következő éveknek kiemelkedő szerepük lesz az uniós gazdák versenyképességének növelésében és megőrzésében.

A pályázati időszak lehetőségeit mindenképpen ki kell használnunk - fogalmazta meg dr. Kovács Péter, a Darnó Hús, illetve a Funkció Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Nemcsak Európában, hanem Magyarországon is fel kell vennünk a versenyt. Ezt a feldolgozott termékek arányának növelésével, és a feldolgozás technológiai hátterének fejlesztésével tudjuk elérni.

Dr. Bódi Csaba, a Hipp Kft. ügyvezetője úgy véli, hogy a nagyvállalatoknak a jelenlegi pályázatok nem kedveznek. A kisvállalkozók szerepe vitathatatlan a hazai termelésben, viszont nem rendelkeznek olyan tőkeerővel, amellyel megjelenhetnének a nemzetközi piacokon. Perspektivikus lehet viszont a nagyvállalatoknak a kis- és közepes vállalkozásokkal történő együttműködés - állítja a szakember.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?