Ezért hiszik sokan azt, hogy trükköznek Lázárék

agrarszektor.hu
Összesen ötször módosította a Miniszterelnökség rövid idő alatt azt az 5,6 milliárd forintos pályázati felhívást, amelyet trágyatároló-építések támogatására hirdetett meg tavaly novemberben az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban. Többen összeesküvés-elméleteket gyártanak a változtatások miatt, mivel a pályázati felhívás még a január 11-i, első beadási időszak megnyílása előtt két-három nappal is jelentősen módosult. A tárca szerint viszont éppen azért volt szükség a sorozatos korrekciókra, hogy a felhívás jobban igazodjon a gazdálkodói igényekhez, és minél többen juthassanak nagyobb összegű forrásokhoz. A változtatásoknak ugyanakkor nem minden termelő örült, mivel a kiszámíthatatlannak tartott módosítások nehezítették a pályázati felkészülést.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Még január 8-án, az első benyújtási időszak megnyílása előtti napokban is jelentősen módosította a Miniszterelnökség a trágyatárolók megépítésére kiírt pályázatot, amelyet tavaly november 20-án jelentetett meg az összesen 1300 milliárd forintos uniós és hazai forrást közvetítő Vidékfejlesztési Programban. Január 8-án a tárca a felhívás tartalmát és mellékleteit is megváltoztatta, a pályázat közzététele óta pedig további négy alkalommal - igaz, többször technikai jelleggel - is korrigálta a szabályozást.

A trágyatárolós pályázat fontosabb dátumai
11. 20. - A felhívás megjelenése
11. 30. - 1. módosítás: Technikai jellegű módosítás az Általános Útmutatóban
12. 03. - 2. módosítás: A felhívás dokumentációja kiegészült a szakmai mellékletekkel
12. 16. - 3. módosítás: Módosult a felhívás benyújtásának határideje
12. 21. - 4. módosítás: Technikai jellegű módosítás - A felhívás dokumentuma karakterhiba miatt cserélésre került
01. 08. - 5. módosítás: A felhívás tartalmát és a mellékleteket érintő módosítás történt
01. 11. - A beadási lehetőség megnyílása (felhívás szerint, valójában nem lehetett beadni)
01. 15. - A pályázat beadásának tényleges megnyílása
01. 18. - Az elektronikus felület felhasználói kézikönyvének megjelenése

A gazdálkodók pályázataikat - a határidő-módosítást is tartalmazó változtatások nyomán - január 11. és február 12. között nyújthatják be első alkalommal. Az agrarszektor.hu információi szerint viszont január 11-től a pályázatokat ténylegesen nem lehetett beadni, mivel a benyújtást szolgáló elektronikus rendszer csak január 15-én este nyolc óra után vált élessé. Az elektronikus felület kitöltési útmutatója pedig ennél is később, január 18-án jelent meg.

A pályázat-beadási csúszást az agrárszektor.hu-nak a Miniszterelnökség is elismerte. A pályázatok rögzítésére és mentésére már január 11-től lehetőség volt, de a tényleges beadás valóban csak január 15-től kezdődhetett meg. A Miniszterelnökség szerint viszont ez mindenkit egyformán érintett, így emiatt egyetlen pályázót sem érhetett hátrány.

Több érintett termelő ugyanakkor máris valóságos "összeesküvés-elméleteket" gyárt amiatt, hogy a tárca sorozatosan módosította a pályázati feltételeket. Egyesek azért sem örülnek a változtatásoknak, mert ezek kiszámíthatatlanná tették és nehezítették a pályázati felkészülést. Hátrányt okozhatott volna az is, hogy a gazdálkodókat nem értesítették arról, január 11-e után ténylegesen mikor adhatják be pályázataikat. Tavaly például az előző vidékfejlesztési program megmaradt forrásaiból meghirdetett kertészeti géptámogatási keret pár óra alatt kimerült, pedig azt akkor jóval nagyobb keretösszeggel tették közzé..

A Miniszterelnökség ugyanakkor az agrárszektor.hu-nak azt hangsúlyozta, hogy a változtatásokat éppen a gazdálkodók érdekében hajtotta végre. A minisztérium célja ezzel az volt, hogy minél több gazdálkodó felelhessen meg a feltételeknek és kaphasson lehetőséget a támogatás elnyerésére.

A Vidékfejlesztési Programban megjelenő pályázatokat a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága koordinálja. Az államtitkárság folyamatos egyeztetéseket folytat a szakmai szervezetekkel is. Ez számos előnnyel jár, hiszen ezáltal a felhívások jobban illeszkedhetnek a gyakorlati elvárásokhoz - közölte a tárca.

Később is lehet még elvileg pályázni
A trágyatárolós pályázatokat a gazdálkodók a január 11.-február 12. közötti, mostani benyújtási időszakon kívül az idén még további két alkalommal is beadhatják. A fiatal gazdák pedig 2017-ben további három alkalommal is pályázhatnak majd. A pályázatok esetleges felfüggesztéséről a Miniszterelnökség a beérkező igények, illetve az 5,6 milliárd forintos keretösszeg kimerülésének függvényében dönthet.

A minisztérium kiemelte, hogy az úgynevezett pályázat előkészítő munkacsoportok (pemcs) ülésezése és maga a minőségbiztosítási eljárás is időt vesz igénybe. Ennek ellenére - húzta alá a tárca - a támogatási kérelmek benyújtásának határideje előtt megjelentek a szükséges módosítások.

A Vidékfejlesztési Program kialakításában a 2007-2013-as időszakhoz képest jelentős változás, hogy már nem jogcímek, hanem pályázati felhívások jelennek meg a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keretösszeg felhasználásra. A 2014-2020 közötti ciklusban új, a többi operatív programhoz igazodó egységes eljárásrendet dolgoztak ki, amely az egyszerűsített támogatástípusok kialakítását és az egyszerűsített elbírálást helyezi előtérbe.

A minisztérium szerint a változásokra azért volt szükség, hogy a kis és közepes méretű családi gazdaságok minél szélesebb köre részesülhessen az uniós támogatásokból. A pályázati felhívások előkészítése, megjelentetése és esetleges módosítása során a Miniszterelnökség a gazdálkodók érdekeit veszi figyelembe. Minden esetben a rendelkezésre álló uniós források maximális felhasználása és a gazdálkodók helyzetbe hozása a cél - nyomatékosította a tárca.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03