Kocsányos tölgy

A kocsányos tölgy Magyarországon is jelentős fafaj, a jelenlegi területaránya 9%. Alföldön főleg ártereken, de homokvidéken, szikesek kevésbé sós részein is előfordul.

A kocsányos tölgy megjelenése és jellemzői

Felhasználás szempontjából igen értékes, hiszen sokoldalúan hasznosítható a fa: nagy mennyiségben használja a bútoripar, de építőiparban, papírgyártásban használják. Klíma tekintetében viszonylag tágtűrésű, elegendő vízmennyiség esetében több klímaövben is megél, de fontos, hogy erősen fényigényes növény. A megfelelő növekedéshez viszont meleget igényel, bükkös övben már nem túl jó a növekedése. A kései fagyokra érzékeny, a nyári meleget és a hideget azonban jól tűri. A talajt tekintve széles tűrőképességű, ha elegendő vizet kap, még a pszeudoglejes, sőt szikesebb talajokon is megél. Nagytermetű fa, a 35 méteres magasságot is elérheti. Törzse kissé görbe, koronája felálló és vastag ágakból áll. Termése és virága pedig kocsányos.  Gyógyhatásai

A kocsányos és a kocsánytalan tölgy gyógyhatásai megegyeznek. Ellenállóbbá teszik a gyomornyálkahártyát, az édesgyökérrel készült főzetük kezelik a gyomorfekélyt, csökkentik a savtermelést. Kiválóan kezelik a gyomorhurutot, a gyomorrontást és a gyomorfertőzést. Serkenti az emésztetlen tápanyagok ürítését. Mindezek mellett vérmérgezés esetén ajánlják fogyasztásukat. Elősegítik a mérges csípések és harapások gyógyulását, de jótékony hatásúak zsírmáj és a májgyulladás esetén. Továbbá csökkentik a magas koleszterinszintet.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára