Az összes felvett támogatást elbukhatja, aki nem figyel

agrarszektor.hu
Akár a teljes felvett támogatást is elbukhatják azok a fiatal gazdák, akik vállalásaik teljesítése után nem nyújtanak be kifizetési kérelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Ilyen komoly szankciókat tartalmaz ugyanis az a 2012-es rendelet, amely a mostani támogatásigénylés feltételeit meghatározza. A később megjelent fiatal gazda jogszabályok már nem ennyire szigorúak, de a mulasztó termelőknek azok alapján is szankciókra kell számítaniuk. A Miniszterelnökség a könnyítések érdekében vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket, de egyelőre nem tudni, konkrétan milyen változtatásokról lehet szó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az induló fiatal gazdák 40 000 eurós jövedelempótló támogatását öt alkalommal hirdette meg a mindenkori kormányzat az elmúlt években. Így a fiatalok 2007-ben, 2009-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2015-ben nyújthatták be támogatási kérelmeiket.

Az eltelt évek alatt több rendelet már "kifutott", és a támogatások nyertesi túl vannak már az úgynevezett megvalósítási időszakon. A 2012-es rendelet alapján folyósított támogatottak viszont most vannak a negyedik megvalósítási évükben, míg a 2014-es nyertesek a második évüket, a 2015-ösök pedig az első évüket tapossák.

Két ütemben jönnek a pénzek

E támogatási jogcím rendkívül népszerű volt a gazdálkodni vágyók körében és feltehetően ez a népszerűség a jövőben sem csökken majd. A sikeres pályázást követően a fiatal gazdák induló támogatását két ütemben folyósítja az MVH. A támogatási kérelmet jóváhagyó határozat után a támogatási összeg 90 százalékát utalták ki, majd a fennmaradó 10%-ot a vállalások teljesülése után kaphatják meg a pályázók. Ennek igénylésére az egyes rendeletek eltérő időpontokat határoznak meg.

A 2012-ben benyújtott kérelmek alapján (57/2012. (VI. 21.) VM rendelet szerint) jóváhagyott támogatások fennmaradó 10%-ára 2014-től minden év, de legkésőbb a működtetési időszak 5. évének május 1. és 31. közötti időszakában nyújthatják be a fiatal gazdák a kifizetési kérelmüket, ha annak feltételei teljesültek. A 2012-es rendelet alapján igényelhető fennmaradó 10% kifizetési kérelmének MVH közleménye itt érhető el.

Szankció a benyújtás elmaradása miatt

Mint szinte minden támogatási rendelet, így a fiatal gazdák induló támogatásáról szóló valamennyi jogszabály is tartalmaz jogkövetkezményeket arra az esetre, ha a projektgazdák bizonyos vállalásaikat nem teljesítik. E szankciórendszerben számos ponton történtek könnyítések az elmúlt években. A módosítások szükségesek is voltak, hiszen az elnyerhető támogatási összeghez képest kialakított büntetési rendszer többek szerint túldimenzionált volt. A változtatások azonban nem jelentik azt, hogy most már szabadon vissza lehetne élni a jogcímmel, mivel a vállalásokat így is teljesíteni kell.

A 10%-os kifizetési kérelem benyújtásának elmaradása büntetést von maga után, ami önmagában még nem meglepő, hiszen lényegében véve a 10%-os kifizetési kérelem záró kifizetési kérelemként funkcionál. A 2012-es fiatal gazda rendelet és az ezt követő, hasonló jellegű jogszabályok közötti egyik eltérés azonban e kérelem benyújtásának elmulasztásához kapcsolódó jogkövetkezménynél látható.

A büntetés 100% és 5 éves kizárás

Az erre vonatkozó büntetés jellege, mértéke jelentős eltérést mutat az 57/2012. (VI. 21.) VM rendeletnél, illetve az utána következő jogcímrendeleteknél. A 2012-es rendelet ugyanis 100%-os büntetésről és 5 éves kizárásról rendelkezik, ha nem nyújtja be az ügyfél a 10%-ra vonatkozó kifizetési kérelmét, és a képzési kötelezettségét sem teljesítette.

Ezzel szemben a 2014-es és a 2015-ös fiatal gazda rendeletek nem ilyen, hiszen azok már lehetőséget nyújtanak arra, hogy az ügyfélnek a támogatási jogosultsága csak a 10%-os rész vonatkozásában szűnjön meg, ha a 4. évre vállalt európai méretegységet (EUME) egyébként teljesítette. E lehetőséget a 2012-es fiatal gazda rendelet még nem biztosítja, sőt előírja az ügyfél további öt évre történő kizárását, és a teljes addig felvett támogatási összeg visszafizetését. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a 2014-es és a 2015-ös rendelet esetén is 100%-os a büntetés mértéke abban az esetben, ha a 4. évre vállalt EUME méret nem teljesült és az ügyfél nem tesz eleget a kifizetési kérelemmel kapcsolatos benyújtási kötelezettségének.

Folyamatosan keresik a megoldást

A rendeletek közötti eltérés kapcsán az agrárszektor.hu megkereste a Miniszterelnökséget is, hogy tervezik-e módosítani a 2012-es rendelet ide vonatkozó szakaszát. A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a tárca már eddig is több körben döntött az agrár-vidékfejlesztési jogcímrendeletek módosításáról. A 2012 es fiatal gazda rendelet még a 2007-2013 közötti uniós költségvetési ciklushoz tartozik, ám ettől függetlenül a Miniszterelnökség folyamatosan vizsgálja a jogszabály-módosítási lehetőségeket. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a tárca ez alatt mely rendeletek mely részeit érti.

Egyes fiatal gazda rendeletek
Egyes fiatal gazda rendeletek

- 67/2007. (VII. 26.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó támogatások részletes feltételeiről
- 113/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2009. évtől nyújtandó támogatások részletes feltételeiről
- 57/2012. (VI. 21.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2012. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 34/2014. (IV. 4.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2014. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről
- 24/2015. (IV. 28.) MvM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához a 2015. évben igényelhető támogatások részletes feltételeiről

 

Ezentúl 75%-ot fizetnek ki előre

A 2014-2020. közötti, új Vidékfejlesztési Programban is megmaradt az induló fiatal gazdák támogatása. Azonban a korábbi évekhez képest jelentős eltérés lesz, hogy most már szükséges lesz termelési potenciált igazolniuk a pályázóknak. Másik újdonság az előre kifizetett támogatási összeg nagyságában keresendő, hiszen ezentúl már nem a támogatási összeg 90%-át utalják ki az első részletben, hanem csak a 75%-át. Az új ciklus fiatal gazda pályázatainak szankciói most még nem ismertek.
A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint az új uniós ciklus támogatási rendszerében bővültek a fiatal gazdák előtt álló lehetőségek. A Vidékfejlesztési Programban újdonságként jelent meg a Fiatal Gazda Tematikus Alprogram (FIG), amelynek keretében 76,5 milliárd forintot fordít a kormány a fiatal gazdák új mezőgazdasági vállalkozásainak indulására, illetve beruházásaik megvalósítására.

Sokan nem olvassák el

Számos esetben fordul elő ugyanakkor, hogy a támogatottak nem olvassák el a rájuk vonatkozó jogcímrendelet, így a pályázat alapvető kötöttségeivel sincsenek tisztában. Van, akinek az is újdonság, hogy az eltérő években benyújtott pályázatokra eltérő rendelet vonatkozik. Nemcsak a rendelet tér el azonban, hanem számos esetben a vállalt feltételek, az ezekre vonatkozó szankciók és azok mértéke is.

Ha büntetés nélkül akarják végig vinni a fiatal gazdák a projektjeiket, akkor indokolt lehet sokszor beleolvasni a rájuk vonatkozó rendeletekbe. Ha pedig valami nem világos számukra a jogszabályok alapján, érdemes egyeztetni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal annak érdekében, hogy elkerüljék a félreértéseket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?