Sürgősen kellene egymilliárd euró a súlyos válság miatt

agrarszektor.hu
Legalább egymilliárd eurós uniós pénzügyi csomag kidolgozását sürgetik a visegrádi országok agrárkamarái a válságban lévő tej- és sertéstermelők számára. A kamarák vezetői felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az orosz embargó feloldása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tejtermelők és a sertéstenyésztők helyzete továbbra is rendkívül nehéz, a piaci krízis enyhülésének alig, vagy egyáltalán nem mutatkoznak jelei - állapították meg a Visegrádi Együttműködés (a Cseh Köztársaság, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország) agrárkamaráinak képviselői, akik a csehországi Czajowicében találkoztak. A sertéshúsárak - az utóbbi időben tapasztalt kismértékű emelkedés ellenére - továbbra is jelentősen elmaradnak a tavalyitól. Az előrejelzések alapján az uniós tejtermelés gyors bővülése, az orosz embargó, illetve a kínai piac szűkülése miatt a tej termelői ára továbbra is alacsony marad. A Visegrádi Országok helyzetét tovább nehezíti a tej- és a tejtermékek tömeges beáramlása Nyugat-Európából Közép- és Kelet-Európába, ami az árak intenzívebb csökkenését idézi elő - áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.

Annak ellenére, hogy a tej- és a sertéspiacon tapasztalható problémákért jórészt az európai politika a felelős, az Európai Unió nem talált megoldást a helyzet rendezésére, és ez a közép- és kelet-európai uniós tagállamok termelőit sújtja leginkább. Ezért a Visegrádi Országok agrárkamarái szorgalmazzák egy újabb, legalább egymilliárd eurós, a Közös Agrárpolitikán (KAP) kívüli forrásból biztosított pénzügyi csomag kidolgozást úgy, hogy az a legnagyobb árzuhanást elszenvedő tagországokat részesítse előnyben.

Bírálják a tisztességtelen kereskedőket
A Visegrádi Országok agrárkamarái szorgalmazzák egy közös uniós szabályozási keret kidolgozását az élelmiszerellátási láncban tapasztalható tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat kezelésére. Úgy látják ugyanis, hogy a kiskereskedők hajlamosak visszaélni jelentős piaci erejükkel, és előnyben részesítik az anyaországból származó árukat, ezzel sokszor kiszorítva a helyi termékeket.

A kamarák vezetői felszólították az Európai Bizottságot, hogy tegyen meg minden szükséges lépést az orosz embargó feloldása érdekében. Javasolják emellett az intervenciós árak emelését a sovány tejpor esetében 10, a vajnál pedig 25 százalékkal. A kamarák képviselői szerint indokolt lenne a termeléstől függő önkéntes támogatási keret küszöbértékének növelése legalább a KAP I. pillérének 20 százalékára, illetve a tejtermékek és sertéshús exportjának ösztönzése az export-visszatérítések bevezetésével - tartalmazza a közlemény.

Stagnáló hozamok, késlekedő támogatások
A gabonaféléknél és az olajos magvaknál a Visegrádi Országokban nem várhatók az elmúlt öt év átlagához képest magasabb hozamok, és az esetlegesen magasabb árak sem tudják majd ellensúlyozni a tej- és a sertéságazat veszteségeit. A megreformált KAP követelményeiben végbement jelentős változások miatt ugyanakkor a gazdák támogatásai egyes esetekben több mint fél évet késtek a korábban szokásos gyakorlathoz képest. Az egyes nemzeti mezőgazdasági minisztériumoknak és azok kifizető ügynökségeiknek ezért vagy hatékonyabban kell kezelniük a helyzetet 2017-ben, vagy törekedniük kell a szabályok módosítására európai szinten. Az agrárkamarák szerint a KAP egyszerűsítése kulcsfontosságú, ezért a hangsúlyt a gazdák adminisztratív terheinek csökkentésére kell helyezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?