Akkora lesz itt a növekedés, amit még senki se látott

agrarszektor.hu
Évi 20 milliárd euróra nőhetne a jelenlegi 8 milliárdról a magyar agrárexport értéke a Földművelésügyi Minisztérium 2050-ig szóló stratégiai programja szerint. A tárca úgy látja, a magyar élelmiszergazdaságban 60 százalékos növekedési potenciál van, és ezt a családi gazdaságokra építve kell kihasználni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy emberöltőre alkotott stratégiai programot a Földművelésügyi Minisztérium a magyar élelmiszergazdaság számára - jelentette be az MTI szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A 2050-ig szóló tervezet a "Minőségi élelmiszert Magyarországnak és a világnak" címet viseli, és 35 évre kívánja kijelölni a magyar élelmiszergazdaság fejlődésének főbb irányait. A dokumentumot széleskörű társadalmi és szakmai vitára bocsátja a szaktárca - mondta a miniszter.

Óriási növekedési potenciál van Magyarországon

A program abból indul ki, hogy a magyar élelmiszergazdaságban 60 százalékos növekedési potenciál van. A célkitűzés az, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszergazdaságban 2050-ben a főállású foglalkoztatottak száma elérje a 750 ezret a jelenlegi 550 ezerrel szemben. Az élelmiszeripar hozzáadott értéke legyen 2,5-szerese a mostaninak, az agrárexport értéke pedig érje el a 20 milliárd eurót, a tavalyi 8 milliárdról.

A szükséges fejlesztéseket a termékpályák mentén, azok sajátosságait figyelembe véve kell elvégezni. A kitűzött célokat családi gazdaságokra alapozva kívánják elérni - ismertette a földművelésügyi miniszter.

Jön a második Darányi-terv

A minisztérium a fejlesztési célok megfogalmazásával egy második Darányi Tervet kíván letenni az asztalra. Fazekas Sándor szerint a kormány filozófiája továbbra is az, hogy a mezőgazdaság megélhetést nyújtson az embereknek és jó minőségű, hagyományos, természetes élelmiszert termeljen a belső és a külső piacokra egyaránt.

A magyar élelmiszereket a világ száz országába exportáljuk, a belföldi boltok polcain pedig az arányuk mintegy 80 százalékos. A magyar élelmiszergazdaság - hangsúlyozta a miniszter - csak hagyományos élelmiszereket kíván előállítani, nem akar GMO-s és más, "már vegyipari kategóriába tarozó" termékekkel foglalkozni. A magyar szakemberek meggyőződése, hogy az élelmiszertermelést természet közeli állapotban kel megtartani - tette hozzá.

Ami jön, a tudásra és az információra épül

A jövő élelmiszergazdasága az információra és a tudásra épül - emelte ki a miniszter. Meg kell emelni a magyar prémiumtermékek mennyiségét és minőségét, erősíteni kell az élelmiszerbiztonságot, ki kell használni az ország földrajzi helyzetéből fakadó előnyöket, így Magyarországot Közép-Európa elosztó központjává kell tenni. Szorgalmazta azt is, hogy meg kell találni a magyar élelmiszergazdaság számára kedvező réspiacokat, ahol a minőségi magyar élelmiszert a tömegtermékeknél lényegesen jobb áron lehet eladni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?