Nincs olyan, hogy túl kockázatos - Újabb kétezer agárcég juthat hitelhez

agrarszektor.hu
Együttműködési megállapodást kötött az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA), az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által támogatott, az Európai Beruházási Terv központját adó COSME uniós garanciaprogram keretében. Az új termék lehetővé teszi az AVHGA számára a kkv-k finanszírozási piacán több mint 50 Mrd Ft (kb. 160 millió euró) hitel kihelyezését garancia segítségével akár kétezer magyarországi kisvállalkozás számára, akik elsősorban a mezőgazdasági ágazatban tevékenykednek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

AVHGA kezességével beruházási és forgóeszköz-, folyószámlahitelhez és bankgaranciához is hozzájuttatja a vállalkozásokat. Az Európai Bizottság által finanszírozott COSME programon keresztül az EBA viszontgaranciája biztosítja az AVHGA új garancia termékének indítását, ami kifejezetten olyan kkv-k támogatására fókuszál, melyek egyébként nem jutnának finanszírozáshoz.

Az AVHGA stratégiai célkitűzése, hogy megkönnyítse a hitelhez jutást olyan kkv-k számára, amelyek finanszírozását a pénzügyi intézmények túl kockázatosnak ítélik. Az alapítvány az EBA-val kötött együttműködés révén további, jelentős számú agrár- és vidéki vállalkozás finanszírozási lehetőségeit fogja javítani. Bár az elmúlt években az AVHGA megduplázta ügyfeleinek számát, a COSME programban még nagyobb pénzügyi mozgástér áll rendelkezésre a vállalkozások támogatására, és az egyszerűbb adminisztrációs feltételek révén a kérelmek bírálati és átfutási ideje is tovább fog csökkenni. Több hazai hitelintézettel dolgozunk együtt a vállalkozók igényeit kielégítő olyan termékek kialakításán, amelyek mögött az EIF viszontgaranciája áll - komentálta  amegállapodást dr. Herczegh András, AVHGA ügyvezető igazgatója.

A COSME-ról
A 2014-2020 óta futó, 2,3 milliárd euró összköltségvetésű COSME uniós program a kis- és középvállalkozások versenyképességét fejleszti. A program legalább 60% -át két pénzügyi eszköz kapja, hogy megkönnyítse a finanszírozáshoz való hozzáférést az európai kkv-k számára. A COSME hitelgarancia-eszköz támogatja garanciák és viszontgaranciák nyújtását a pénzintézetek részére, hogy így még több finanszírozási forráshoz férhessenek hozzá kkv-k. Ez a lehetőség magában foglalja a kkv-k adósságfinanszírozási portfólióinak értékpapírosítását is. A COSME másik program-lába a COSME tőke eszköz, amely kockázati tőkét biztosít a kkv-k számára elsősorban a bővítés és növekedés szakaszában. A COSME program a versenyképességi és innovációs keretprogram (CIP) sikereiből építkezik (2007-2013), amely segített mozgósítani több mint 20 milliárd euró hitelt és 3 milliárd euró kockázati tőkét több mint 377.000 európai kkv számára.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58