Lázárék elárulták: megint csalási kísérletekre bukkantak

agrarszektor.hu
Kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni egyes pályázatírók a Vidékfejlesztési Program fiatal gazda pályázatán, ezért az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség szigorítja a kiírási feltételeket. Továbbra is csábíthat a visszaélésekre, hogy egy-egy pályázó 40 ezer eurós támogatáshoz juthat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fiatal mezőgazdasági termelők számára meghirdetett támogatásnál azért kell szigorítani, mert egyes pályázatírók az elmúlt hetekben kormányhivatali igazolásokkal akartak visszaélni - közölte a Borjog és bormarketing 2017 konferencián Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Ezért a Lázár János vezette tárca március elsejéről március 16-ra változtatta a kezdő beadási határidőt, és módosítja a kiírás tartalmát is.

Milyen pályázatok jelennek még meg a Vidékfejlesztési Programban? Mikorra várható a pályázatok elbírálása, mikor születhetnek meg a támogatói döntések? Mikorra várható az elnyert támogatások kifizetése? Erről is szó lesz az Agrárium 2017 Konferencián március 8-án Kecskeméten.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mivel lehetőség lett volna "néhány zsáknyi" gombatermeléssel indulni a pályázaton, megjelentek a "hirtelen gombatermesztővé vált" pályázók - fogalmazott az MTI szerint az államtitkár. A szigorítás eredményeként viszont csak azok jelentkezhetnek majd, akiknek 2016-ban már volt egységes kérelmük, illetve ennek hiányában azok, akik 2017 áprilisában - az újabb egységes kérelembenyújtás megjelenésekor - igazolják üzemméretüket. A fiatal gazdák számára tavaly decemberben meghirdetett pályázat keretösszege 37,75 milliárd forint, egy-egy pályázó pedig 40 ezer eurónak megfelelő összeghez juthat.

Nem ez az első eset, hogy egyes pályázók vissza akartak élni a fiatal gazdák számára elkülönített támogatásokkal. A 2015-ben kiírt pályázaton például többen hamis diplomákat (végzettséget igazoló okiratokat) mutattak be, ezért az azóta megszüntetett Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) rendőrségi feljelentést is tett.

Kis Miklós Zsolt tájékoztatása szerint a Miniszterelnökség módosítja az agrárvállalkozások több lábon állását lehetővé tevő diverzifikációs pályázatot is, mert itt úgynevezett lehatárolási probléma adódott. Eredetileg nem mezőgazdasági vállalkozások is indulhattak volna a pályázaton, ugyanakkor nekik a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) és a Versenyképes Közép-Magyarország operatív program (Vekop) is adhat forrásokat, így ebből a pályázatból kizárják őket. Ezáltal csak az agrár mikrovállalkozások pályázhatnak majd elsősorban egyéb, nem agrárcélok, például a falusi turizmus fejlesztésére, szálláshelyek bővítésére

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?