Egyszerűsítenének a miniszterek a Közös Agrárpolitikában

agrarszektor.hu
Az adminisztrációs terhek csökkentését célozzák azok a bizottsági elképzelések, amelyek a Közös Agrárpolitika módosítása érdekében készülnek. A módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több ponton egyetértettek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács mai luxemburgi ülésén az uniós mezőgazdági miniszterek az Európai  Bizottság Közös Agrárpolitikáról szóló elképzeléseivel. Az EB 2016 szeptemberében hozta nyilvánosságra a Közös Agrárpolitikára vonatkozó négy uniós alapjogszabály egyszerűsítését célzó javaslatát, amellyel mind a termelők, mind pedig a végrehajtásért felelős tagállami intézmények adminisztratív terheit könnyítené. A javasolt módosítások nem jelentik a legutóbbi, 2013-ban elfogadott reform felülvizsgálatát.

A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az önkéntes termeléshez kötött támogatások keretei nem változnak, ösztönzik a foglalkoztatást. Az aktív gazda vizsgálatnál több egyszerűsítést tartalmaz a módosítás, ezek leginkább a termelők adminisztratív terheit csökkenthetik.

A bizottsági javaslat a zöldség és gyümölcs termelői szervezetek nemzeti támogatását negyedére csökkentette volna, azonban magyar kezdeményezésre, több tagállam támogatásával olyan szöveg került be a körvonalazódó tanácsi álláspontba, amely nemcsak megakadályozza a csökkentést, de akár a jelenleg fizetett támogatás kétszeresének kifizetésére is lehetőséget biztosíthat - közölte a tárca. A tanácsülésen a bizottság bemutatta az ökológiai fókuszterületek kétéves végrehajtási tapasztalatairól készített jelentését, amely alapján a bizottság nem tervezi az ökológiai jelentőségű területek jelenlegi kötelező 5 százalékos arányának növelését.

A mai ülésen született megállapodás a mezőgazdasági miniszterek álláspontját tükrözi, azonban a szabályok végleges elfogadásához az Európai Parlament egyetértése is szükséges. Ennek megszerzése az ősz folyamán várható, így a módosításokkal érintett új szabályok 2018. január 1-el lépnek hatályba, így a 2018-as igénylési évtől alkalmazhatók majd.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?