Stabil jövedelem kell minden méretű gazdaságnak

agrarszektor.hu
Fokozatosan korszerűsíteni és egyszerűsíteni kell a termelők számára a Közös Agrárpolitikát (KAP), szerkezetének alapvető változtatásai nélkül. A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái szerint emellett rendkívül fontos stabil jövedelmet biztosítani a gazdaságoknak, mérettől függetlenül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KAP az Európai Unió alapja, és számos közös célt valósít meg. Ennek érdekében fenn kell tartani egy erős költségvetést, és továbbra is biztosítania kell az EU élelmiszer-függetlenségét, így is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez - jelentették ki a V4-ek agrárkamaráinak képviselői a Varsói Élelmiszeripari Expo idején tartott rendkívüli találkozójukon.

Elhangzott az is, hogy a jövőbeni KAP-nak nagyobb mértékben kell stabilizálnia a mezőgazdasági piacokat, és meg kell akadályoznia a válsághelyzeteket az agráriumban. Rendkívül fontos stabil jövedelmet is biztosítani a gazdaságoknak, mérettől függetlenül. A KAP-nak egyenlő versenyfeltételeket kell teremtenie az egységes agrár-élelmiszeripari piacon. Ennek érdekében el kell hagyni a történelmi kritériumokat, és fel kell számolni a tagállamok közvetlen kifizetései közötti különbségeket.

Az agrárkamarák képviselői megvitatták a neonikotinoidok alkalmazásának felfüggesztésével kapcsolatos helyzetet. A V4 országok szerint az EU-nak bizonyos esetekben újra kell gondolnia a neonikotinoidok tiltását. Ez azzal magyarázható, hogy az új rovarölő szereknek széles körben elérhetőknek kell lenniük a növénynemesítők, és nem csak a kiválasztott nemzetközi konszernek számára. Az ilyen megoldások ugyanis ahhoz vezethetnek, hogy a nemzeti növénynemesítők által létrehozott, és az adott régió viszonyaihoz jobban igazított őshonos növényfajták kiszorulnak a piacról.

A szakemberek egyetértettek abban, hogy össze kell állítani a kiskereskedők által alkalmazott tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok uniós listáját. Az EU belső piaca több, egymással versengő és az élelmiszertermelőkkel szemben előnyöket élvező szervezet között oszlott meg. Ezért a tisztességtelen gyakorlatokat gyorsan azonosítani kell, és megfelelő jogi keretet kell elfogadni uniós szinten annak megakadályozására, hogy a kiskereskedők visszaéljenek a helyzetükkel.

A találkozón megvitatták még a cukorkvóta eltörlésének lehetséges forgatókönyveit. Ismert, hogy a cukorpiac liberalizációja miatt sok cukorrépa-termelő aggódik a termelés jövedelmezőségének esetleges csökkenése miatt, mivel az üzletág magas költségeket eredményez. A cukorrépa minimálárának eltörlése olyan helyzetet hozhat létre, amelyben a cukoripar nem lesz köteles arra, hogy egy meghatározott árat fizessen a gazdáknak. Eddig a minimálár biztosította a jövedelmezőséget, és a termelők értékesítési láncon belüli helyzetét is erősítette.

A rendkívüli ülés résztvevői
A Visegrádi Négyek agrárkamaráinak rendkívüli ülését 2017. június 1-2. között Lengyelországban, a Varsó melletti Nadarzynban rendezték meg. Ezen a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Cseh Köztársaság Agrárkamarája (AKÈR), a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa (KRIR) és a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK) vezetői találkoztak.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?