Jövőre 50 százalékkal nőnek a tanyafejlesztési források

agrarszektor.hu
A 800 millió forintos keretből idén csaknem 300 pályázó nyert támogatást a tanyafejlesztési programban, amelynek keretét a tervek szerint 2018-tól 1,2 milliárd forintra emelik. A nyertes pályázóknak 2018. április 30-ig kell teljesíteniük vállalásaikat, a legnépszerűbb terület a támogatások között a tanyagazdaságok fejlesztése volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2010 és 2018 között - a két legutóbbi kormányzati ciklusban - tanyafejlesztésre összesen 16,3 milliárd forint állt rendelkezésre - mondta sajtótájékoztatóján Fezakas Sándor földművelésügyi miniszter. A tanyafejlesztési programban idén 291 pályázó nyerte el a mintegy 800 millió forintos keretet. A tanyafejlesztésre fordítható összeg 2018-ban 50 százalékkal nő, és 1,2 milliárd forintra emelkedik majd. Eddig a tárca 1145 tanyai egyedi gazdaság fejlesztését tudta finanszírozni.

A 16,3 milliárd forintos forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik a tárca által gondozott tanyafejlesztési program - ami több részből áll -, a másik pedig a program eddigi tapasztalatai alapján kidolgozott villamosítási és vízellátási vidékfejlesztési tanyaprogram, amelyben 8 milliárd forintos keretre lehet pályázni.

2 nap, 80 előadó, 800 résztvevő, és az agrárszektor legforróbb témái. Termelők, gazdák, döntéshozók, véleményformálók az agráriumból egy helyen egy időben csak az agrárszektor konferencián!

A nyertes pályázóknak vállalásaikat 2018. április 30-ig kell teljesíteniük, a beruházásokat eddig kell befejezni.

A pályázatot összehangolták a Vidékfejlesztési programmal, mert párhuzamos támogatások nem működhetnek. A magyar tanyákat az Országgyűlés határozata alapján az idei évtől kiemelt nemzeti örökségként kell kezelni, mivel azok hungarikumok - közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A tanyagazdaságok fejlesztésére 142 pályázó kapott támogatást, ez volt a legnépszerűbb terület. Saját tanyájának felújítására 31 pályázónak nyílik alkalma, olyanoknak, akik agrártevékenységet nem folytatnak. A másik népszerű terület a tanyagondnoki szolgálatok támogatása volt, itt 32 támogatott pályázat volt az idén. De pályázni lehetett még nyitott tanyagazdaságok kialakítására, vagy a tanyai idegenforgalmat szolgáló tevékenységek fejlesztésére és közösségi terek kialakítására is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02