Töretlenül növekszik Csányi Sándor óriáscége

agrarszektor.hu
Töretlen árbevétel-növekménnyel számol a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. idén is, a cégcsoport által értékesített precíziós eszközökkel ma már 1,5 millió hektárt művelnek Magyarországon. A technológia egyre inkább terjedőben van, a precíziós eszközök használatáról, létjogosultságáról nem kell meggyőzni a termelőket - vallja Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, akivel a vállalat üzletágainak üzleti teljesítményéről, a külföldi terjeszkedésről, a jövőbeli tervekről, valamint a precíziós technológia térhódításáról beszélgettünk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KITE Zrt. tavaly 3 százalékkal, 247,5 milliárd forintra növelte árbevételét. Hogyan alakulhat a társaság idei éve?

Az előző évhez viszonyítva idén töretlen árbevétel-növekménnyel számolunk, előre láthatóan 265 milliárd Ft körül alakul a KITE Zrt. árbevétele, de az évnek még nincs vége. 2017-ben mind a műszaki, mind az agronómiai üzletágaink forgalma növekedett, ezen belül a gépkereskedelem, a szervizszolgáltatás és a terménykereskedelem tekintetében is jelentős forgalomnövekményt értünk el.

A KITE Zrt. az egyik élharcosa a precíziós gazdálkodás magyarországi elterjesztésének. Egyelőre azonban úgy tűnik, az új gazdálkodási formát lassan veszik át a hazai termelők. Mi ennek az oka, és mit kellene tenni a gyorsítás érdekében?

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon lehetőség nyílt a mezőgazdasági területen is egy olyan módszert alkalmazni, amely a műszaki, informatikai és termesztéstechnológiai megoldások és tudásbázis együttes alkalmazásával hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést, valamint segíti a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások figyelembevételével.

A KITE Zrt. által értékesített precíziós eszközökkel ma már 1,5 millió hektárt művelnek az országban. Ez igen nagy szám, és a fejlődés nem áll meg, a technológia egyre inkább terjedőben van. A precíziós eszközök használatáról, létjogosultságáról tehát nem kell meggyőzni a termelőket. Megvan az igény a helyspecifikus módszerek alkalmazására, de ahhoz, hogy ez megfelelő mértékben elterjedjen, még hosszú út vezet. Ennek jelenleg egy alapvető oka van, mégpedig az, hogy a precíziós eszközök által gyűjtött adatok feldolgozásához szükséges IT háttérrel még csak kevés esetben rendelkeznek a termelők. Márpedig ezek az eszközök folyamatosan gyűjtik az adatokat a gazdálkodásról. A KITE Zrt. szaktanácsadói hálózata mára már képes és alkalmas arra, hogy a gazdák segítségére legyen ezen információk kiaknázásában és az ahhoz kapcsolódó tanácsadásban. Ha területben gondolkodunk, azt mondhatjuk, hogy ma Magyarországon a KITE Zrt. komplex precíziós szaktanácsai mentén 100 ezer hektárt művelnek a partnereink.

Phil Hogan uniós agrárbiztos a közelmúltban úgy nyilatkozott, hogy a 2020 utáni új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) egyik legfontosabb célkitűzése a modernizálás támogatása, ezen belül pedig a precíziós gazdálkodás preferálása lesz. Mennyire hozhat ez áttörést a magyar mezőgazdaságban?

Üdvözlendő, hogy támogatják az innovatív megoldásokat. Ezáltal nő a gazdák versenyképessége, melynek megőrzésében, fokozásában nagy szerepet játszik a modernizáció, az automatizáció. És a precíziós gazdálkodásnak is éppen ez a fő üzenete és mottója: a cél az, hogy ezzel a hatékonysággal többletjövedelem jelentkezzen a termelőnél.

Nem felejtkezhetünk el azonban a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről sem. Ebben a témakörben is valós megoldások keletkeznek. A precíziós technológiával nincs felesleges inputanyag-felhasználás, nem terheljük a környezetet, minden dokumentálható és nyomon követhető. A fenntarthatóság és a növénytermesztés közös pontjai pedig például az erózió elleni védekezésben, a belvízkezelésben és a rétegvonal menti gazdálkodásban is jelentkeznek.

Nagy kihívás a gazdálkodók számára az egyre nyilvánvalóbbá váló éghajlatváltozás is. Milyen fajta- és technológiaváltásra lenne szükség az alkalmazkodáshoz?

Sokat hallani a klímaváltozásról, a szélsőséges időjárási körülményeket, az új károsítók megjelenését, a régiek megváltozott tulajdonságait a termelők a mindennapi munkájukban elszenvedik. Nyilvánvalóan ezekre a kihívásokra válaszokat kell adni. Az elmúlt években a főbb szántóföldi kultúrák termesztéstechnológiáját átírtuk. Ezt a navigáció megjelenése, de az egyre szélsőségesebb éghajlati változások is indokolták. Sok energiát fektetünk abba, hogy komplex megoldásokkal jelentkezzünk a termelőknél, és azt a helyi viszonyokhoz adaptáljuk. Az általunk kifejlesztett feszes technológiával: a menetszámcsökkentéssel, a vízmegőrző talajművelő rendszerek bevezetésével választ kívánunk adni a felmerülő kihívásokra.

A kormány nemrégiben hozott határozatot arról, hogy öntözésfejlesztési stratégiát dolgoz ki. Az öntözhető területek növelése mennyiben javíthatja a hazai mezőgazdaság versenyképességét és eredményességét?

Az öntözhető területek növelése komoly hatással lehet a mezőgazdaság teljesítményére - stabilizálódhat, illetve növekedhet az ágazat bevétele, jelentős területek kerülhetnek át a hagyományos száraz művelésből (és annak technológiai színvonalából) a magasabb technológiai szintet megkövetelő öntözéses, esetenként precíziós gazdálkodásba. Az öntözött területek növelésének hazánkban a vízkészletek nem szabnak határt, csak a szándék és a lehetőségek megfelelő koordinálása.

A nagymagvú zöldségfélék - mint a zöldborsó-, csemegekukorica-, zöldbab- és hibridkukorica-vetőmag - termőterületének nagyobb része már eddig is a meglévő lineárokkal és körforgó esőztető berendezésekkel öntözött. A korszerű technológiával öntözött termőterületek növelése, valamint az öntözésnek mint nélkülözhetetlen technológiai elemnek akár az előretörő precíziós gazdálkodásba való beillesztése is költséghatékony módon növelheti az ágazat eredményességét. A precíziós öntözéses gazdálkodásból eredő költséghatékonyság révén pedig nem kérdés, hogy az öntözés a versenyképesség egyik kulcsfontosságú tényezője. A világban számos példája van annak, hogy az öntözés lehetőségének megteremtése mágnesként vonzza a nagy értékű, intenzív növénykultúrák termeltetőit, a hazai termelőknek pedig csak élniük kell a jó termőföld, a kiváló éghajlati viszonyok és az öntözés lehetőségével. Senkinek ne legyen kétsége: a magyar gazdák tudnak és akarnak az öntözés adta előnyökkel élni.

Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2017 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?