Vidékfejlesztési pályázatok: garancia kell a támogatási előlegekhez

agrarszektor.hu
A Start Garancia Zrt. belépésével 2017 augusztusától bővült azon garanciaszervezetek száma, amelyek pályázati garanciát nyújthatnak a támogatási előlegek megszerzéséhez Vidékfejlesztési Program (VP) pályázatain nyertes agrárvállalkozások számára. A Start Garancia Zrt. garanciáját az őstermelőktől kezdve a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti, ráadásul fedezet nélkül. 2018-tól várhatóan felpörög a pályázati garanciát igénylő agrárvállalkozások száma, mivel felgyorsult a támogatási döntések meghozatala a VP-ben. Többek között erről, valamint a cég által kínált lehetőségekről, illetve azok részleteiről beszélgettünk Zoltán Csabával, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatójával.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2017-től a Vidékfejlesztési Programban nyertes vállalkozások a Start Garancia Zrt. előleg visszafizetési pályázati garanciájával is hozzájuthatnak a támogatási előleghez. Mire van szüksége egy vállalkozásnak ahhoz, hogy igénybe vehesse a pályázati garanciát?

A 2014 és 2020 közötti időszakban megítélt vidékfejlesztési támogatások 50 százaléka előlegként igényelhető a Magyar Államkincstártól. Az előleg akkor folyósítható, ha a támogatott vállalkozás az Irányító Hatóság által elfogadott garanciaszervezettől készfizető kezességgel vagy pénzintézeti bankgaranciával rendelkezik. Biztosítékra az uniós szabályok miatt van szükség. A pénzintézetek, bankok és takarékszövetkezetek bankgaranciát csak fedezet ellenében vállalnak, ami sok vállalkozásnál nem áll rendelkezésre. A Start Garancia Zrt. azonban nem kér tárgyi vagy pénzügyi fedezetet ügyfeleitől a garancia kibocsátásának feltételeként. A garanciát a Start kezességvállalás formájában vállalja, melynek díja évi 1-3 százalék, attól függően, hogy milyen minősítést kap az adott cég. A Start Garancia Zrt. a minősítés során elsősorban az ügyfél múltbeli és aktuális pénzügyi teljesítményét, helyzetét vizsgálja.

Mely vállalkozások vehetik igénybe a cég pályázati garanciáját?

Gyakorlatilag az agrárvállalkozások teljes köre, vagyis az őstermelőktől a részvénytársaságokig bárki igénybe veheti a Start Garancia Zrt. pályázati garanciáját. Az igénylés egyetlen korlátja, hogy az igényelt garancia értékének legalább 10 millió forintnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy azoknak a vállalkozásoknak van lehetőségük arra, hogy garanciát kérjenek cégünktől, amelyek legalább 20 millió forintot vagy annál nagyobb támogatást kaptak a Vidékfejlesztési Program pályázatain. A társaságunk által vállalható garancia értéke pedig nem haladhatja meg a 200 millió forintot, tehát van egy felső korlátja is kötelezettségvállalásunknak.

Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója

Döntően milyen célokra igénylik az agrárvállalkozások a garanciát?

A kertészeti ágazattól kezdve az állattartókon át a feldolgozóiparig nagyon széles körben igénylik a vállalkozások a garanciát. Az állattenyésztésen belül elsősorban a sertés-, a marha-, a baromfi- és a juhszektor a legnépszerűbb, valamint az ezekhez tartozó telepek bővítése, korszerűsítése. A Vidékfejlesztési Programnak ugyanis alapvetőn két célja van, ha a vállalkozói szektort nézzük. Egyrészt az, hogy növekedjen a minőségi alapanyaggyártás, vagyis a növénytermelés és állattenyézsztés, továbbá az, hogy a megtermelt alapanyag minél nagyobb arányban, kiváló minőségben és korszerű technológiával kerüljön feldolgozásra.

Hogyan látja a 2018-as évet az agrárvállalkozások szempontjából? Fel fog pörögni a pályázati garanciát felhasználók száma?

A Vidékfejlesztési Program pályázatait 2016-ban írták ki, az eredményhirdetés pedig elég sokáig elhúzódott, csak 2017 második félévétől születtek meg a támogatói döntések. Ezért a támogatást elnyert projektek megvalósítása 2018-ban kezdődik. A vállalkozások döntő többsége valószínűleg élni fog az előleg lehetőségével, ehhez viszont biztosítékra, garanciára lesz szükség. A Start Garancia Zrt. várakozásai szerint a társaság pályázati garancia terméke iránt ugrásszerűen megnő a kereslet 2018-ban, ezért terveinkben a garanciaállomány megduplázását tűztük ki célként, így annak értékét 4 milliárdról 8 milliárd forintra fogjuk növelni az év végére. Az eddigiekben befogadott mintegy 3,5 milliárd forint értékű garanciaigénylések átlagértéke 100 millió forint körül alakult. A Start Garancia Zrt. a támogatást elnyert cégeket igyekszik minél szélesebb körben tájékoztatni a pályázati garancia kínálta lehetőségekről, így folyamatosan figyeljük a pályázatok eredményhirdetéseit, és azoknak a vállalkozásoknak, amelyek 20 millió forint feletti támogatást nyertek el, személyre szóló tájékoztató levelet küldünk, többek között arról, hogyan igényelhetik garanciánkat. A pályázati garancia igénylése rendkívül egyszerű. Mindössze a Start honlapjáról letölthető adatlapot kell kitölteni, aláírni és a Starthoz beküldeni, melyhez a legutolsó lezárt pénzügyi év beszámolóját alátámasztó, valamint a legfrissebb főkönyvi kivonatot kell mellékelnie az igénylőnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?