Nyerges Zsolt veszi át Simicska Lajos összes érdekeltségét

agrarszektor.hu
Három napja robbant a hír: Simicska Lajos végleg feladja a harcot Orbán Viktorral, és a mezőgazdaságban is nagy befektetőnek számító, a Fidesz-szel mindvégig jó kapcsolatot ápoló üzlettársának, Nyerges Zsoltnak adja át érdekeltségeit. A 2015. évi, emlékezetes G-nap után Simicska Lajos sokat költött arra, hogy kiépítse ellenzéki médiabirodalmát. A 2018-as választási vereség után azonban sorra mondott le ezekről az orgánumokról. A mostani lépés az utolsó bástya, a HírTV elbukásakor vált ismertté.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Simicska Lajos-Nyerges Zsolt befektetőpáros agrárcégeit a sárvári Mezort Zrt. fogja össze, amelyhez a Lajta-Hanság Zrt. (2017: 3,6 Mrd. Ft árbevétel) a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. (2017: 3,2 Mrd Ft árbevétel) és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. (2017: 1,9 Mrd Ft árbevétel) is tartozik. A tulajdonosok legerősebb érdekeltsége a ma már jóval kevesebb megrendelést kapó Közgép Zrt., melynek árbevétele tavaly is átlépte a 4,8 Mrd forintot. (bár ez a fénykorában mért 40 milliárdhoz képes szerény összegnek számít).

A Mezort-csoporthoz tartozó földterület nagysága - a zöldítési támogatás kifizetett összege alapján - 32 ezer hektárra becsülhető. Orbán Viktor és korábbi gazdasági igazgatója, pénzügyi gagmanje  között 2015-ben romlott meg igazán a viszony (G-nap), ezért senki nem lepődött meg rajta, amikor a megkezdett állami földárveréseken több mint 14 ezer hektárt árverésre bocsátottak a mágnás általt művelt területekből. Csakhogy a 2001-ben (szintén botrányos körülmények között) privatizált cégek

2051-ig rendelkeznek jutányos (Ángyán József jelentése szerint alig 600 Ft/AK//év) díjazású állami haszonbérleti szerződéssel,

amelynek díjtételei nem módosíthatók. Így nem csoda, ha a földárveréseken nem mutatkozott érdeklődés az évtizedekig más használatában álló, rosszul fizető területek iránt. Nyerges Zsolt  ebben a sajtóközleményben adja hírül, hogy üzlettársa valamennyi érdekeltségét átveszi.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?