Az a gazda végképp lemarad, aki nem tart lépést a digitális világgal

agrarszektor.hu
Hiába tud ma már valamilyen digitális technológiát minden mezőgazdasági gép, ezek több mint 60 százalékával nem élnek a magyar gazdák. Ennek egyik oka, hogy a idősebb generáció kevésbé fogékony az agrárdigitalizációra, ezért az ágazatban szemléletváltásra van szükség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A számok azt mutatják, hogy egy átlagos mezőgazdasági gép tudásának csupán 40-45 százalékát használják ki a magyar gazdaságokban, mivel általában hiányzik a megfelelő IT-technológiai tudás - állapította meg Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója az agrárium digitálizációjáról szóló konferencián. Ez azt is jelenti, hogy a lehetőségek 60-65 százalékával a magyar gazdák nem élnek. Bár fontos az agráriumban a felhalmozott tőke és a kellő technikai paraméterű eszközpark is, addig nem növekedhet a hatékonyság, amíg nem lesz szemléletváltás, illetve nem aktiválódik az  IT-eszközök iránt fogékonyabb generáció - tette hozzá az ügyvezető igazgató. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye, az Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. A konferencián a digitalizáció is központi téma lesz, így szó lesz arról, mit tartalmaz az új magyar digitális agrárstratégia, illetve hogyan profitálhatnak belőle a gazdák, és milyen új digitális támogatási lehetőségekre számíthatnak? Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát november 28-29-én!

A fiatalokra legfőképpen a digitalizációval lehet hatni, mivel számukra az okoseszközök világa otthonos és vonzó, de a digitalizációval az idősebbek számára is egyszerűbbé tehetők a feladatok. A jól képzett fiatalok bevonásához azt kell közvetíteni, hogy az agráriumban jobb jövedelmi szintek érhetők el, illetve azt, hogy ma már ez az ágazat is "trendi" - fogalmazott Ondré Péter. 

Több statisztika is igazolja, hogy Magyarország nem kellő hatékonysággal használja fel erőforrásait. Az egy év alatt megtermelt agrárjövedelmeket vizsgálva látszik, hogy a magyar átlag az Európai Uniós érték harmadát teszi ki és a nyugat-európai 80-82 ezer eurós összeg tizedét éri csak el, emellett pedig a betakarított átlagtermés is csupán 54 százaléka az uniósnak.

Ondré Péter szerint Magyarország nemzetközi viszonylatban "sportnyelven" szólva pole-pozícióban van. Ha a fejlesztendő területeken előre lehet lépni, a gazdaság 2050-ben is el tudja majd látni az ország lakosságát és a külföldi piacokat is GMO-mentes élelmiszerekkel - tette hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?