Brüsszel is rábólint: Megengedőbbek a versenyszabályok az agrárgazdaságban

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság közzétette első jelentését a versenyszabályok mezőgazdasági ágazatban való alkalmazásáról. A jelentés szerint a mezőgazdasági termelők az európai versenyhatóságoknak köszönhetően kedvezőbb feltételeket érhetnek el, ha termékeiket nagy vevők vagy szövetkezetek számára értékesítik. Rajtuk keresztül ugyanis számos lehetőség kínálkozik az árak vagy a kínálat legális befolyásolására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Phil Hogan, a mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős biztos kijelentette: "A piacorientált szakpolitikai környezetben döntő fontosságú, hogy erősítsük a mezőgazdasági termelők élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozícióját. A jelentés rávilágít arra, hogy a mezőgazdasági és a versenyjog egymást kiegészítve miként járul hozzá a termelők és a fogyasztók számára egyaránt méltányos és hatékony megoldások kialakításához. Ne feledjük, hogy a versenyjog különös figyelmet fordít a mezőgazdasági termelők védelmére. Az elismert termelői szervezetek segíthetik e termelők élelmiszer-ellátási láncban betöltött pozíciójának erősödését."


Az európai versenyhatóságok munkája a következő területeken érvényesül:

  • Az agrárgazdaságban feltárt versenyjogi jogsértések csaknem fele ármegállapodással volt kapcsolatos. E megállapodások többnyire versenytárs feldolgozók között jöttek létre a nagykereskedelmi ár rögzítése céljából (például a cukor és a liszt esetében), vagy feldolgozók és kiskereskedők között a kiskereskedelmi ár rögzítése céljából (például a tejtermékek, a hús vagy a napraforgóolaj esetében). Más jogsértések a kibocsátással, az információcserével vagy a piacok felosztásával voltak kapcsolatosak.
  • Egyes tagállamok néha megkísérelték korlátozni bizonyos mezőgazdasági termékek más tagállamokból való behozatalát. Több európai versenyhatóság megvizsgált és megszüntetett számos olyan kollektív szerződést, amelyek esetében a mezőgazdasági termelők például meg akarták akadályozni, hogy tagállamuk piacán más tagállamok termelői is értékesíthessék termékeiket.
  • Az európai versenyhatóságok iránymutatást adtak a mezőgazdasági termelőknek, más gazdasági szereplőknek és a kormányoknak arról, hogy az ágazatban miként kell értelmezni és alkalmazni a versenyszabályokat, például az árak ágazati szervezetek általi közlése kapcsán. Az európai versenyhatóságok emellett ágazati vizsgálatokat végeztek az ellátási lánc működésével kapcsolatban, különös figyelmet fordítva a lánc ártranszmissziós funkciójára, illetve a mezőgazdasági termelők és a lánc egyéb szereplői közötti alkupozíciós erőegyensúlyra.

A jelentéssel a Bizottság első ízben értékelte specifikusan a versenyszabályok mezőgazdasági ágazatban való alkalmazását.

Az árak vagy más kereskedelmi feltételek rögzítésére és a piacok felosztására vonatkozó megállapodásokat tiltó uniós versenyszabályok a mezőgazdasági termékek előállítására és kereskedelmére is érvényesek. A mezőgazdasági piacok közös szervezéséről szóló rendelet azonban eltéréseket enged e szabályok alkalmazásától.

A versenyszabályoktól való eltérés lehetőségei

Az elismert termelői szervezetek és az elismert szakmaközi szervezetek segíthetik a mezőgazdasági termelők piaci pozícióinak erősödését, és hozzájárulhatnak az élelmiszer-ellátási lánc hatékonyságának növeléséhez. A termelői szervezetek állami hatóságok általi elismerése igen gyakori a zöldség- és a gyümölcságazatban, ahol a termékek csaknem 50%-át termelői szervezetek forgalmazzák, de a tej-, a hús-, az olívaolaj- és a gabonaágazatban is. Az EU-ban emellett 128 elismert szakmaközi szervezet működik, a legnagyobb számban Franciaországban és Spanyolországban.

A jelentés megerősíti, hogy az agráripar rendelkezésére álló ágazatspecifikus eszközöket az egész ágazat javára használják:

  • a cukorágazatban széleskörűen alkalmazzák az értékmegosztási mechanizmusról való önkéntes megállapodások lehetőségét,
  • a borágazatban gyakran alkalmazzák a piaci stabilizációs intézkedéseket,
  • a sajt- és a sonkaágazatban kínálatszabályozási intézkedéseket vezettek be az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel ellátott termékekre.

A Bizottság a jelentésből nyert információkat felhasználva további konzultációkat folytat majd a jövőbeli szakpolitikai döntésekről. Emellett fokozni fogja piacfelügyeleti tevékenységét, különösen a belső piacot szegmentáló kollektív megállapodások tekintetében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03