2,5% kamat akár 10 évre?! Indul az új Növekedési Hitelprogram!

agrarszektor.hu
Hamarosan indul az NHP fix, amely 1.000 milliárd forintos keretösszegből kínál fix kamatozású, kiszámítható forrást a hazai kis- és középvállalatoknak. A Budapest Bank ezúttal is jelentős érdeklődésre számít, ezért már január 2-tól elérhetővé teszi az NHP fixet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2013-ban elindított Növekedési Hitelprogram előző három szakaszának hatása a mai napig érezhető a vállalati hitelezési piacon, és az NHP fixnek hasonlóan fontos szerepe lehet a következő években. A Budapest Bank is pozitív tapasztalatokkal rendelkezik a programmal kapcsolatban, ugyanis az előző szakaszokban mintegy 245 milliárd forint összegben finanszírozta a magyar kis- és középvállalatokat a program keretében. Az NHP fix kapcsán is pozitívak a várakozások, ezért a vállalati üzletág már január 2-tól elérhetővé teszi.

"Az új konstrukció által biztosított maximum 2,5%-os kamatszint jelenleg 5 évnél hosszabb futamidőre gyakorlatilag nem vagy alig érhető el a piacon vállalatok számára, amelyek ezért nem tudják hosszú távon is élvezni a jelenlegi kedvező kamatszintet. A hosszúlejáratú futamidőknél a kamatok jelenlegi emelkedése egy beruházás esetén olyan kamatkockázatot jelent, melyet a vállalkozásoknak kezelniük kell. Erre jelent megoldást az NHP fix, melynek keretében elérhető hosszú, akár 10 éves futamidőre fixálható, alacsony kamatozású hitel - mondta Toldi Balázs, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az NHP fix legfontosabb paraméterei:

  • A vállalatonként minimum 3 millió, maximum 1 milliárd forintos hitelösszeg csak forintban és csak új beruházásra - új és használt eszközök beszerzésére egyaránt - igényelhető, lízinget is ideértve.
  • Az adott beruházáshoz uniós támogatás is kapcsolódhat, forgóeszköz-finanszírozásra azonban egyáltalán nem, személygépkocsi-vásárlásra pedig csak kivételes esetben használható a konstrukció.
  • A keretből olyan vállalkozások is részesülhetnek, amelyek összfoglalkoztatotti létszáma meghaladja a kkv besorolás felső határaként meghatározott 250 főt, de pénzügyi mutatóik tekintetében megfelelnek a törvényi meghatározásban szereplő határértékeknek.
  • Ágazati és regionális szempontból is rugalmas a program (például agráriumban tevékenykedő vállalkozások is igényelhetik, és egy régió sincs kizárva).
  • A törlesztésre vonatkozó szabály szerint pedig a tőkeösszeg 50%-át (5 évnél hosszabb hitel esetén), illetve 33%-át (5 éves vagy annál rövidebb futamidő és lízing esetén) kell a futamidő első kétharmadában visszafizetni.
  • A futamidő 3 évtől 10 évig terjedhet.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?