Így csábítják a magyar fiatalokat az agráriumba: ez lehet a megoldás a munkaerőhiányra

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén nyáron az egész országra kiterjesztve, összesen 360 általános iskolás diák számára szervezte meg a "Szakmakóstoló hét" nevű pályaorientációs eseményeit. A kezdeményezésnek köszönhetően a fiatalabb generáció a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatott a leendő munkaadókkal, és betekintést nyerhetett abba, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a köztestület megyei szervezetei a tavalyi sikeres, első ízben Bács-Kiskun megyében megtartott program után idén nyáron, június 17. és július 19. között az egész országra kiterjesztve, 18 agrár-szakképző intézmény bevonásával szervezte meg a "Szakmakóstoló hét" nevű pályaorientációs eseményeit - írja közleményében a kamara. A mozgalmas és interaktív programokban 360, 5-7. osztályos, az adott agrárszakképző intézmény beiskolázási körzetébe tartozó általános iskola pályaválasztás előtt álló diákja vett részt.

Összesen kilencféle (erdészeti szakmunkás; gazda; húsipari termékgyártó; kertész és kistermelői élelmiszer-előállító; falusi vendéglátó; lovász; mezőgazdasági gépész; pék-cukrász; szőlész-borász) szakképesítéssel ismerkedhettek meg a résztvevők játékos szakmatanulás keretei között. A programok között szerepelt határszemle - ahol a tanulók betekintést nyertek a szántóföldi növénytermesztésbe -, megismerkedhettek a kertészettel, vagy az állattartással összefüggő munkafolyamatokkal. A diákok megtanulták és gyakorolták a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a fogathajtás, a lovaglás sem maradt ki a tevékenységek közül. A résztvevők bepillanthattak a termények feldolgozásába is, valamint a tangazdaságokban és a gazdálkodóknál a mezőgazdasági erőgépeket működés közben próbálhatták ki. Felkeltette az érdeklődést a modern mezőgazdaságban ma már nélkülözhetetlen drón működésének bemutatója, valamint a farmszimulátor kipróbálása, amellyel a gyerekek virtuálisan gazdálkodhattak: szántottak, vetettek, betakarítottak. Izgalmas élményt nyújtott számukra a különböző mezőgazdasági termények, élelmiszerek érzékszervi vizsgálatával összekötött felismerési feladat. A tanulóknak lehetőségük nyílt pék- és cukrászüzem látogatására, ahol a sütőipar területére nyertek betekintést. A pályaorientációs hét zárásaként a diákok a megszerzett ismereteiket, tapasztalataikat, élményeiket szüleiknek egy-egy családi vetélkedő keretében mutatták be.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A résztvevő diákok számára meghirdetésre került egy, a "Szakmakóstoló hét" élményeit feldolgozó pályázat. Az első három helyezett tanuló elviheti osztályát egy egynapos agrárszakmai kirándulásra, ahol az osztály megismerkedhet az agrárium világával. A pályamunkák elbírálására 2019. augusztus 30-ig kerül sor a NAK Képzési Igazgatóságán. A nyertesekről a pályázó tanulók iskoláját a kamara 2019. szeptember első hetében értesíti.

A NAK a kezdeményezéssel az agráriumban mutatkozó munkaerőpiaci igényekre ad választ. A "Szakmakóstoló hét" a köztestület által már hagyományosan az őszi, egynapos rendezvénysorozat kiegészítéseként jött létre, így is népszerűsítve a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakmákat. A rendezvény a hagyományos pályaorientációs programokkal szemben az agrárszakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe, ahol a tanulók kipróbálhatják a munkafolyamatokat a duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával. Így az orientációs hét keretében olyan átfogó ismereteket kaptak az adott szakképesítésről, amely biztosítja a tudatos pályaválasztás lehetőségét. A tapasztalatok szerint a fiatalabb generáció bevonása kiemelten fontos, hiszen így felkészülten, a különböző szakmák profilját kellőképpen megismerve találkozhatnak a leendő munkaadókkal, és képet kaphatnak arról, hogy az adott szakmákat milyen munkakörülmények jellemzik.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?