Jövőre több támogatás jut a fiatalokra, a digitalizációra és klímavédelemre

agrarszektor.hu
Megállapodásra jutottak az Európai Unió következő évi költségvetéséről a tagországok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament (EP) küldöttei - jelentették be hétfő este Brüsszelben. A kompromisszumos megoldás értelmében az EU a jövő évben 168,7 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, ami az eredeti javaslatnál 0,4 milliárddal több, és alapvetően a klímát, a fiatalokat és a digitalizációt szolgálja - írja az MTI.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság eredeti tervezete 168,3 milliárd euró kötelezettségvállalást és 153,6 milliárd euró tényleges kifizetést irányzott elő. Végeredményben mindkét társjogalkotó szerv engedni kényszerült, ugyanis a bőkezűbb kiadási keretet támogató parlament 171, illetve 159,1 milliárd eurót szeretett volna elérni, a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács viszont 166,8 és 153,1 milliárd eurót.Hétfőn éjfélkor járt volna le az egyeztetések határideje: amennyiben addig nem sikerült volna megállapodásra jutni, akkor az Európai Bizottságnak új költségvetési javaslatot kellett volna benyújtania 2020-ra..

A követekező költségevetési időszak támogatásai a siófoki Agrárszektor Konferencia fókuszában állnak.  Olvassa el  a programot, és regisztráljon a december 4-5-i eseményre!

Monika Hohlmeier, az EP főtárgyalója elsősorban azt emelte ki, hogy sikerült félmilliárd euróval növelni a klímavédelemre szánt forrásokat, valamint több pénz fog jutni a digitalizáció, illetve a fiatalokat célzó különböző programok, például az Erasmus+ és a DiscoverEU finanszírozására. Az előzetes megállapodást még hivatalosan is meg kell erősítenie a két intézménynek, amire akár már jövő héten sor kerülhet.

Megjegyezzük: a 2020 utáni időszakot meghatározó jogszabályi keretek még tárgyalás alatt állnak. A legnagyobb érdeklődés a közvetlen kifizetések (ideértve a termeléshez kötött támogatást is) kiosztásának szabályait övezi. Nagy a valószínűsége, hogy ezek gazdaságonként összesen maximum évi 100 ezer eurót tehetnek ki. A támogatáskorlát kitolására lehetőség lenne a foglalkoztatotti létszám alapján kalkulált munkabér összegével (munkabér-kompenzáció).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03