Felrobbantak az árak a mezőgazdaságban: durva év a mostani

MTI
Az első három negyedévben a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak, előbbiek 5,8 százalékkal, utóbbiak 4,2 százalékkal emelkedtek 2018 azonos időszakához képest. Így az árviszonyok változása a gazdálkodók jövedelmi helyzetére kedvező hatással volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss kiadványa szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági termékek közül az alma és a vágósertés termelőiár-indexe a kilencedik hónapban kiemelkedően magas volt, a mezőgazdasági ráfordítások közül különösen a műtrágyaárak és az épületépítéssel és -fenntartással kapcsolatos költségek nőttek jelentősebben. A gabona ára az első három negyedévben 2,6 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 5,4 százalékkal drágult, a kukorica ára stagnált. A KSH megjegyzi, hogy a búza ára az év elején még tonnánként 60 ezer forint volt, szeptemberben pedig már csak 49 300 forint. A kukorica esetében nem volt ekkora mértékű ármozgás, az év eleji 46 330 forintról csökkent 42 400 forintra.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A gyümölcsök ára 4,5 százalékkal emelkedett 2018 első három negyedévéhez képest. Szeptemberben az alma árindexe már 42 százalékos növekedést mutatott, de az év eleji alacsony árindexet még nem tudta kompenzálni. A zöldségfélék ára 17 százalékkal nőtt január-szeptemberben éves bázison, de szeptemberben az idén először árcsökkenést mért a KSH. Év eleje óta a vöröshagyma másfélszeresére drágult, a paradicsom pedig 16 százalékos árnövekedést mutatott.

Az élő állatok ára 7,6 százalékkal nőtt az első kilenc hónapban, ami a sertésár 16 százalékos emelkedésének következménye. A vágósertés árnövekedése szeptemberben már 30 százalék volt, felvásárlási ára ekkor elérte kilogrammonként a 492 forintot a KSH kiadványa szerint.

Az első három negyedévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 4,2 százalékkal nőttek, ami a folyó termelőfelhasználás 4,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,0 százalékos növekedéséből adódott. A takarmányok ára 4,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 4,7, a keveréktakarmányoké 4,8 százalékkal nőtt. A takarmányok közül a legnagyobb mértékben a sertéstakarmányok ára emelkedett (10 százalékkal) a bázisidőszaki alacsony árak miatt. A KSH megjegyzi, hogy az elmúlt három hónapban a sertéstakarmányok ára már csak kis mértékben nőtt.

A műtrágyaárak 12 százalékkal lettek magasabbak, az egyszerű műtrágya 14 és az összetett műtrágya 8,4 százalékos drágulása nyomán. Az elmúlt három évben az idei első negyedévében voltak legmagasabbak a műtrágyaárak, azóta folyamatos csökkenést mér a KSH. A növényvédő szerek 3,2, az állatgyógyászati készítmények 5,2 százalékkal drágultak. Az energia és kenőanyagok ára 1,4, ezen belül az üzemanyagoké 1,8 százalékkal lett magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások ára 9,8, a gépberuházásoké 2,2 százalékkal nőtt - derül ki a KSH összeállításából.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?