Vízjogi engedélyezés: nem ülhetnek hónapokig a kérelmen!

agrarszektor.hu
Egy kormányhatározat maximum 45 napot ad a vízjogi engedélyezésre, és további feladatokat is kiró az illetékesekre az öntözésfejlesztés érdekében. Úgy tűnik, lassan minden akadály elhárul a vízpótlás előtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megjelent a Kormány 1664/2019. (XI. 25.) határozata az öntözésfejlesztéshez szükséges intézkedésekről. Ebben a kormány felszólítja az érintetteket, hogy

  • az öntözési vízjogi engedélyezési eljárásokban a döntésüket legfeljebb 45 napon belül hozzák meg;
  • tegyenek javaslatot a vízszolgáltatási díj mérséklésérel, illetve a mezőgazdasági vízszolgáltatási támogatási rendszer átalakítására;
  • készítsenek javaslatot arra, hogy a nem állami tulajdonú csatornaszakaszok milyen módon kerülhetnek a működési területtel érintett vízügyi igazgatóság üzemeltetésébe;
  • vizsgálják meg az öntözőberendezések hazai gyártásának helyzetét, fejlesztésének lehetőségét.
Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Mint az ismert, 2019 márciusában döntött arról a kormány, hogy 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd forint plusz forrást biztosít az öntözésfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátására. Azon túlmenően meghosszabbították a vízjogi engedélyek érvényességét, és megemelték a Vidékfejlesztési Program keretében igényelhető vissza nem térítendő öntözésfejlesztési támogatást, így az már egyéni projekt esetén 1 milliárd forint, ráaádásul a korábbinál nagyobb támogatási intenzitással. Továbbá azok is pályázathatnak a forrásra, akik egyszer már nyertek erre pénzt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az öntözésfejlesztés négy nagy akadálya és ezek elhárítása hazánkban:

  • 1. Uniós előírás, hogy csak jó állapotú felszín alatti víztestből fejleszthető az öntözés, csakohogy öntözésre általában ott van szükség, ahol a felszín alatti vízbázis is szűkös. Ezért a fenti évi 17 milliárd forintot főként a felszíni vizek kormányzására (működő csatornákra és zsilipekre) fordítja a kormány.
  • 2. Szabdalt birtokviszonyok. Vízjogi engedély birtokában öntözési szolgalomra jogosult a gazdálkodó, a szolgáló ingatlan tulajdonosa, használója pedig köteles tűrni, hogy vízilétesítményt üzemeltetnek a földjén, rajta keresztül az öntöző berendezést átvezetik.
  • 3. Bürokrácia. A vízjogi engedélyezés hosszát éppen a fenti határozat korlátozná 45 napra, de ilyen könnyítő intézkedés az engedély érvényességének meghosszabbítása is.
  • 4. Anyagi akadályok. Ezt a kérdést pedig a fent említett öntözésfejlesztési pályázat rendezi.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?