Kié az adat? Túl sok nagy játékos áll a gazdával szemben

Kié az adat? Túl sok nagy játékos áll a gazdával szemben

agrarszektor.hu
Mennyire biztonságos a "felhőre", az államra, egy integrátorra, vagy szaktanácsadóra bízni adatainkat? Ez érthető módon sokakat aggaszt, ezért a zárt információs rendszereket preferálják a gazdák. Ám van, amikor a szolgáltatás érdekében külsősöknek kell átengednünk az adatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint arról korábban már írtunk, a Föld Barátai arra az Európai Bizottság figyelmét, hogy az EU afelé tart, hogy példátlan mértékben lehetővé tegye a mezőgazdasági adatok koncentrációját. Most egy kicsit más aspektusból közelítjük meg a témát.

A digitális gazdálkodás elviekben a termelési folyamatot optimalizálja, ugyanakkor a mezőgazdasági termelőket "adatgyűjtőkké" alakítja. Ha nem szabályozza az unió, hogy kié az adat, akkor ez az adatkincs rossz kezekbe is kerülhet. 2017-ben egy európai parlamenti tanulmány is rámutatott arra, hogy "azok, akik az adatok birtokában vannak, kontrollálhatják ezeket, és ezekre alapozva a mezőgazdaságból származó jövedelem jelentős része hozzájuk áramolhat.

Folyamatos az adatáramlás (Forrás: gettyimages.com)

Olyan vállalatok is beléptek a digitális piacra, amelyek az inputanyagokat szolgáltatják a termeléshez. Míg a gépgyártók a kijuttatott vegyianyagok csökkentését ígérik a precíz megoldásokkal, kérdéses, hogy a vegyianyag-forgalmazók szoftverei, applikációi is ezt teszik-e? A nagy piaci szereplőkaz adatokat felhasználva tulajdonképpen a termelés minden terén beavatkozhatnak a gazdák döntéseibe, és számukra kedvezőbb irányba terelhetik őket. Az adatok lehetővé teszik az árak torzítását is, ami végeredményben az élelmiszer-biztonságra is kihat.

Csakhogy az EU maga is használni akarja ezeket az adatokat, ezért nem valószínű, hogy túl szigorú szabályokat dolgozna ki a védelmükre.

Ugyanis a digitális adatok révén egyszerűen követhetővé válik a termelési folyamat, így az is, hogy a gazdálkodó betartotta-e azokat a követelményeket, amelyek teljesítéséért támogatást kap. Súlyos eurómilliárdokról van szó, a közpénz elköltése pedig olyan közügy, ami felülírja a magánérdekeket.

Címlapkép. shutterstock

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?