Kiakadtak a környezetvédők: veszélyes technológiák terjedhetnek el a mezőgazdaságban

Kiakadtak a környezetvédők: veszélyes technológiák terjedhetnek el a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A Friends of the Earth Europe (FoEE) nevű civil szervezet arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy szabályozza az új technológiák használatával keletkező adatokat. Az NGO szerint csak így lehet elkerülni azokat a helyzeteket, hogy néhány globális nagyvállalat teljes és kizárólagos irányítást szerezhessen a mezőgazdaság és a komplett élelmiszerlánc felett.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Friends of the Earth Europe által február 19-én publikált jelentés szerint Európa annak a határán billeg, hogy sosem látott mértékű adatkoncentrációt és -centralizációt engedjen megtörténni a mezőgazdaság vonatkozásában, mindenféle szabályozás nélkül, olvasható az EUobserver oldalán. A civilek aggodalmukat fejezték ki, hogy az olykor precíziós gazdálkodásnak is nevezett digitális gazdálkodás, amelynek során a gazdák - a fejlett technológiának köszönhetően - sosem látott mértékben kísérhetik figyelemmel és optimalizálhatják a termelésüket, bizony veszélyeket rejthet. A jelentés szerint ezek az innovatív eljárások, hacsak nem jól meghatározott szabályok szerint működnek, azzal fenyegetik a gazdákat, hogy adatbányává válnak, teljesen kiszolgáltatva a mezőgazdasági és technológiai cégeknek.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Ha nem fektetjük le a játékszabályokat, a gazdákra egy disztópikus jövő vár, amelyben olyan óriásvállalatok rendelkeznek felettük, akik sosem látott méretű ellenőrzésre törnek Európa termőföldjei felett

- fogalmazott Mute Schimpf, a FoEE egyik aktivistája.

Schimpf szerint az előbb vizionált krízis még elkerülhető, de ehhez az kell, hogy Európa megvédje a gazdáit. 2017-ben amúgy egy, az Európai Parlament által elkészíttetett tanulmány is rámutatott, hogy "akik az adatokat birtokolják és rendelkeznek az adathalmazok felett, olyan hatalmi pozícióba kerülhetnek, amelyben egyéb hozzáadott értéket hozhatnak létre, valamint komoly részesedést hasíthatnak ki maguknak a mezőgazdaság által megtermelt bevételekből." Ha csak az elmúlt évtizedet nézzük, a digitális mezőgazdasági szektorban komolyan megugrottak a beruházási szintek, és a várakozások szerint ez a piac mintegy 10 milliárd eurót fog érni 2025-re. A FoEE szerint azonban a digitális gazdálkodási piac főszereplői, a Bayer/Monsanto, a DuPont/Dow, a Syngenta/ChemChina és a BASF nagyvállalatok régóta erőltetik a környezetre nézve káros, ipari mezőgazdasági módszereket az Európai Unióban.

Fegyverkezési verseny zajlik a mezőgazdaságban, amelynek a győztese uralni és irányítani fogja az élelmiszerünket, a földünket és a gazdákat, akik etetnek minket

- figyelmeztetett Mute Scimpf.

Az Európai Parlament korábban már elismerte, hogy nagyon magas a kockázata annak, hogy az európai mezőgazdaság a nem európai központú, digitális mezőgazdaságban érdekelt vállalatok függésébe kerül. Ez olyan versenyellenes gyakorlatokhoz is vezethet, mint például az árdiszkrimináció és a spekulációk az élelmiszerbiztonságot is érintő árupiacokon.

Most tehát hatalmas kihívás előtt áll az Európai Bizottság, amely csökkenteni akarja a digitális értéklánc során az ehhez hasonló függőségeket. Legalábbis erre utal az a tervezet az Európai Adatstratégiáról, amely a mai nap során lesz közzétéve. A FoEE szerint azonban nem valószínű, hogy a Bizottság a mezőgazdaság gyorsan fejlődő digitalizációját korlátozó szabályokat fogalmazna meg a dokumentumban, még ha ez potenciálisan árthat is a Green Deal célkitűzéseinek. Eközben az EU Számvevőszéke nemrég felszólította a Bizottságot, hogy javítsa az új technológiák használatát a környezeti követelmények nyomon követésére, és dolgozzon ki további cselekvési terveket a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?