Lépett a kormány: ezekkel az intézkedésekkel védené meg a gazdaságot a koronavírustól

Lépett a kormány: ezekkel az intézkedésekkel védené meg a gazdaságot a koronavírustól

agrarszektor.hu
A kormány 2020. március 18-án gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot vezetett be a koronavírus negatív hatásainak ellensúlyozására. Az intézkedések lényegét a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az alábbiakban foglalta össze.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus negatív hatásainak ellensúlyozására a kormány 2020. március 18-án egy átfogó gazdaságvédelmi intézkedéscsomagot vezetett be. Ezek lényegi elemeit foglalta össze a NAK.

  • A vészhelyzet fennállása alatt a hitel- és kölcsönszerződésből, valamint a pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettségekre 2020. december 31-ig haladékot kap a magánszemély és vállalkozás adós is. Az intézkedés azonban nem korlátozza az adóst, ha az az eredeti szerződési feltételek szerint szeretne teljesíteni. A fizetési moratórium idejével a szerződéses kötelezettségek teljesítési határideje, illetve a vállalások időtartama meghosszabbodik.
  • A teljesítési határidő módosulása a szerződést biztosító mellékkötelezettségeket is módosítja.
  • A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződések szintén meghosszabbodnak 2020. december 31-ig.

A rendelkezések a 2020. március 18. napjának végéig fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre vonatkoznak.

  • A felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét a 2020. március 19-től kötött szerződések esetében.
  • A nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-ig nem lehet felmondással megszüntetni a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében.

A veszélyhelyzet fennállása alatt a bérleti díj nem emelhető.

  • Az előző pontban jelzett ágazatok esetén a 2020. márciustól június végéig terjedő hónapokra a foglalkoztatott munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, valamint a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot köteles megfizetni. Annak havi mértéke pedig nem lehet magasabb az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegénél, azaz 7710 Ft-nál.
  • 2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására sem kerül sor.
  • A személyszállítást végző, KATA szerint adózó taxisok az adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

A Munka törvénykönyvét érintő módosítások:

  • Alap esetben a Munka törvénykönyve kimondja, hogy a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja. A bevezetett intézkedések következtében azonban a munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a leírt közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja.
  • A munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkát egyoldalúan elrendelheti.
  • A munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.
  • Az Mt-t érintő rendelkezéseket a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig kell alkalmazni.

2020. március 18-án egy további kormányhatározat is megjelent, mely az ország működéséhez szükséges létfontosságú állami és nem állami gazdasági társaságok veszélyhelyzeti feladat-ellátásának szakmai támogatásához kapcsolódóan rendel el intézkedéseket.

A Magyar Közlönyben szereplő intézkedések ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?