Itt a bejelentés: már folynak a tárgyalások a magyar gazdák terheinek könnyítéséről

Itt a bejelentés: már folynak a tárgyalások a magyar gazdák terheinek könnyítéséről

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) intenzív egyeztetést folytat az illetékes döntéshozókkal arról, hogy - a jelenlegi járványhelyzetre tekintettel - egyszerűsödjön az egységes kérelmek beadásának ügyrendje. A falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük benyújtásában. Az ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek, amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdálkodók számára kulcsfontosságú területalapú támogatási kérelmek 70%-át (mintegy 115 ezer kérelmet) minden évben a NAK falugazdászai adják be. Ezzel az ingyenes szolgáltatással 2014 óta több mint 1000 milliárd forint támogatás megszerzéséhez nyújtott segítséget a köztestület. A NAK idén is kiemelt figyelmet fordít az egységes kérelmek szankciómentes beadásának 2020. április 6. és május 15. közötti idejére. Az Agrárszektor a közelmúltban interjút készített Győrffy Balázzsal, ahol ez a kérdés is felmerült.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kamara - a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt - egyeztetéseket folytat az illetékes döntéshozókkal, hogy elkerülhető legyen több tízezer olyan személyes találkozó, ami csak a meghatalmazások másik falugazdász általi megkötéséhez lenne szükséges. A kamarát az a cél vezérli, hogy lehetőleg személyes gazdálkodói jelenlét nélküli ügyintézéssel, de a falugazdászok közreműködésével a május 15-i szankciómentes beadási határnapig benyújtható legyen valamennyi érintett kamarai tag egységes kérelme. A NAK egyúttal hangsúlyozza, hogy a falugazdászok minden hozzájuk forduló gazdálkodónak segítenek kérelmük beadásában.

A NAK - tagjai és munkavállalói egészségének védelme érdekében - korlátozta a falugazdász-irodák ügyfélfogadási rendjét. Ez a rendelkezés a kérelembeadási időszak alatt is hatályban marad. A falugazdászok így a kérelembeadási ügyintézés során elsősorban telefonos kapcsolattartásra törekednek. Amennyiben mégis szükségessé válna a személyes ügyintézés, arra csak előzetes időpont-egyeztetés után lesz lehetőség. Az esetleges személyes ügyintézés idején a kamara - szakértő által kialakított protokoll alapján - gondoskodik a falugazdász-irodák biztonságos kialakításáról, a kézfertőtlenítők elhelyezéséről, illetve a személyek közötti kellő távolságok betartásáról.

Azon kamarai tagokat, akik korábban is falugazdász közreműködésével adták be a kérelmüket, a falugazdászok időpont-egyeztetés miatt keresik telefonon, legkésőbb április 20-ig. Az előre egyeztetett ügyfélfogadás ugyanis segít a hatékonyabb és gyorsabb ügyintézésben. Így a NAK ezúton is kéri tagjait, hogy - a telefonos egyeztetés előtt - ne keressék fel személyesen a megszokott falugazdász-irodát. Amennyiben a jelzett időpontig nem érkezett értesítés, a kamarai központi ügyfélszolgálat díjmentesen hívható 06-80/900-365 számán, vagy az ugyfelszolgalat@nak.hu címén kérhető felvilágosítás.

Azon kamarai tagok, akik új ügyfélként ettől az évtől kívánják igénybe venni a falugazdászok segítségét, a mielőbbi kapcsolat- és adatfelvétel, valamint időpont-egyeztetés érdekében szintén a központi ügyfélszolgálatot keressék a fenti elérhetőségeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?