Megszólalt a szakember: egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium most nem állhat le

Megszólalt a szakember: egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium most nem állhat le

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságot is sújtja a koronavírus-járvány, ugyanakkor mivel a tavasz kulcsidőszak ebben az ágazatban, és az embereknek mozogniuk kell, ha a kormány további korlátozásokat vezet be, az agráriumnak speciális jogokra lesz szükség. A mezőgazdaság importigényes és sokat exportál, ezért jelenleg a szállítmányozásban tapasztalható fennakadások jelentik a legnagyobb problémát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium nem állhat le - mondja Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára HVG-nek. A mezőgazdaságra is ugyanúgy hatással van a koronavírus-járvány, mint bármelyik más ágazatra, illetve szektorra, itt azonban jóval bonyolultabb a helyzet. Az állattartásban egész egyszerűen biológiai okokból nem lehet se felfüggeszteni, se elhalasztani az elvégzendő munkákat, és a növénytermesztésben is időben el kell végezni a feladatokat. A tavasz kulcsidőszak a mezőgazdaságban, a gépeknek csúcson kell menni, az embereknek mozogniuk kell, ezért ha a kormány további korlátozásokat vezet be, a mezőgazdaságnak speciális jogokra lesz szüksége - emelte ki a szakember. Hozztette, a mezőgazdaság élőmunka-igénye ugyanakkor alacsony, jellemzően nem dolgozik együtt, egy helyen sok ember - kivéve az idénymunkák idején, például a gyümölcsbetakarításban.

A nemzetközi szállítmányozásban tapasztalható fennakadások is kellemetlenül érintik az erősen importigényes szektort. A szállítmányozás a kibocsátási oldalon is fontos tényező, a magyar mezőgazdaság a hazai szükségleteknél jóval többet termel, vagyis jelentős részben exportra. Jelentős például a nyers tej exportja, a teheneket naponta kétszer, háromszor fejik, a tárolókapacitásokat úgy alakították ki, hogy a szállítmányokat naponta elviszik. 

A tőgyet nem tudjuk leállítani

- mondja Horváth Gábor. Az export egyelőre működik, de ha a helyzet súlyosabbá válik, akkor a nyers tejet itthon kell feldolgozni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a válság kapcsán készített elemzésében is a nemzetközi szállítmányozás - persze a lehetőségekhez mérten - zavartalan fenntartását jelölte meg, mint általános, azonnal megoldandó problémát.

A tejiparon és a báránytartáson túl a kertészeti termékek, illetve növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés területét érinti komolyabban a válság - itt a NAK szerint állami támogatásokra és intervencióra lesz szükség: a teljes mezőgazdaságnak szüksége van például a kormány által már bevezetett hiteltörlesztési moratóriumra, az ágazatnak ugyanis magas a hitelállománya. A szakmai szervezetek ezen túl az adó- és járulékfizetések ideiglenes felfüggesztését kérik a kormánytól, kamatmentes hitelprogramot, adminisztratív könnyítéseket. Nem utolsó sorban az állami és uniós támogatások kifizetésének felpörgetését. A beszerzési árak ugyanis emelkednek, a termelői- és fogyasztói árakra ugyanakkor épp a válság miatt lefelé ható nyomás jelentkezik - a két folyamat miatt az egész agrárium és élelmiszeripar árprésbe kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös javaslatcsomagot juttatott el a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára, azt követően, hogy a kamara szakmai elemzést készített a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, illetve kockázatairól. Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől azt is megtudta lapunk, hogy a gazdálkodók likviditási nehézségeinek és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a javaslatok közül többől már a napokban jogszabály születhet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58