Megjelent az állattartó telepek fejlesztéséről szóló pályázat: itt vannak a részletek

Megjelent az állattartó telepek fejlesztéséről szóló pályázat: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
Megjelent a "Baromfi- És Sertéstartó Telepek Járványvédelmi Rendszereinek Fejlesztése" című pályázat. Az Agrárminisztérium a Vidékfejlesztési Program keretében kétmilliárd forintos keretösszeggel hirdetett pályázati felhívást a járványügyi kockázatok által leginkább sújtott és a fejlesztésekkel leghatékonyabban védhető telepekkel rendelkező sertés- és baromfiágazat járványvédelmi beruházásainak támogatására - közölte Nagy István agrárminiszter.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter kiemelte, az új, "Baromfi- és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése" elnevezésű felhívás célja a különböző járványos állatbetegségek állattartó telepeken történő megjelenési kockázatának csökkentése, különböző technológiai alkalmazások beszerzésének és kiépítésének támogatásával - írja közleményében az Agrárminisztérium. Ennek keretében támogathatók például a járványvédelemhez kapcsolódó, építéssel járó beruházások, valamint építéssel nem járó, a járványvédelemhez kapcsolódó eszközök, gépek beszerzései is.

Hangsúlyozta: a felhívás kedvezményezettjei mezőgazdasági termelők, valamint kollektív beruházás esetén termelői csoportok, termelői szervezetek, a mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezetek, valamint szociális szövetkezetek lehetnek. A 2 milliárd forintos keretösszegű pályázatnak köszönhetően az egyes egyéni és kollektív beruházások is maximum 30 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, a regionális besorolástól függően 40-50 százalékos támogatási intenzitás mellett. A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kifejtette: a Vidékfejlesztési Program pályázatára 2020. április 27. napjától 2022. április 26. napjáig nyújthatók be a támogatási kérelmek a www.mvh.allamkincstar.gov.hu honlapon. Az első értékelési szakasz 2020. május 11. napjáig tart. Az egyes értékelési határnapokig benyújtott projektek elbírálása együttesen történik. A felhívás részleteiről a www.szechenyi2020.hu oldalon tájékozódhatnak. Íme a tervezet megjelenése óta eltelt időszakban történt legfontosabb változások.

  • A projektek benyújtására már 2020. április 27-től van lehetőség.
  • A pályázatból igényelhető juttatás összege emelkedett. A feltételeknek megfelelő projekteket, maximum 30 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítik.
  • Az elszámolható költségek között a madárháló átkerült az önállóan nem támogatható tevékenységek közé. Természetesen továbbra is be lehet szerezni a madárhálót, azonban csak egy önállóan támogatható tevékenységgel együtt.
  • A célterületek kiegészültek a fürj-, a húshasznosítású galamb-, a fácán-, a fogoly-, a strucc-, az emu-, és a vaddisznótartó gazdaságok támogatásával.
  • A pályázatban a térségi szempontokra adható pontszám csökkent, míg ezzel egyidejűleg emelkedtek az ökológiai gazdálkodást, a TCS-t, valamint a környezetet érintő pontok.
  • A telepi hullaégető beszerzésére maximálisan nettó 5 millió forint, míg a telepi takarmánytárolásra nettó 3 millió forint igényelhető.
  • A felhívás 1. számú mellékletében megjelent a "kerítésrendszer kialakítása, korszerűsítése/fejlesztése" tevékenység.

A NAK a pályázat megjelenését szükségesnek és fontosnak tartja, és üdvözli. A kamara bejelentette, hogy a felhívás iránt érdeklődők körében pályázati előminősítést végez, valamint segítséget nyújt a támogatás valószínűségének előzetes felméréséhez. Ehhez mindössze egyetlen, 15 perc alatt elkészíthető kérdőívet kell kitölteni. Ezt követően a NAK megfogalmaz egy szakvéleményt a beruházási terv támogathatóságával összefüggésben. A kérdőív ezen az oldalon érhető el. A beruházási pályázatok megvalósításával kapcsolatos kérdéseket a nemeth.balint@nak.hu címre lehet továbbítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29