Koronavírus: hamarosan indul a 25 milliárd forintos mezőgazdasági mentőcsomag

Koronavírus: hamarosan indul a 25 milliárd forintos mezőgazdasági mentőcsomag

agrarszektor.hu
A zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint a szőlészek és a borászok is kiemelt ágazati támogatásra számíthatnak a következő hetekben. Az agrártárca 25 milliárd forintos mentőcsomagjából emellett az élelmiszeripar is részesülhet. Az új konstrukciók kidolgozása már elkezdődött, a programok Brüsszel jóváhagyását követően indulhatnak el, írta meg a Magyar Nemzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági termelők és az élelmiszeripar szereplői is számíthatnak támogatásra abból a mintegy 25 milliárd forintos csomagból, amelyet az Agrárminisztérium a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került gazdálkodók és vállalkozók megsegítésére különített el, tudta meg az Agrárminisztériumtól a Magyar Nemzet. A tárcától kapott tájékoztatás szerint alapvetően kétféle támogatási típus elindítását tervezik. Vannak ágazatok, amelyeket közvetlenül is jelentősen sújt a koronavírus-járvány. Idetartozik többek között a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a szőlő- és bortermelés. Esetükben a már meglévő jogcímek keretét fogja megemelni a tárca, ugyanakkor azt sem tartják kizártnak, hogy ideiglenes, egyszeri támogatásban is részesüljenek az érintettek.

A rendkívüli hozzájárulásról ugyanakkor a többi mezőgazdasági ágazatnak, illetve az élelmiszeriparnak sem kell lemondania. A tervek szerint a költségvetési többletforrások terhére új támogatási lehetőséget nyit meg a tárca. Így az azon szektorokban működő gazdálkodók és vállalkozások is hozzájuthatnak a segítséghez, amelyek ágazati szinten nem részesülnek külön támogatásban, a járvány miatt azonban érdemi bevételkiesést kellett elkönyvelniük. Az agrártárca Magyar Nemzetnek elmondta, hogy ezt a lehetőséget mind a mezőgazdasági termelők, mind az élelmiszeripari vállalkozások számára elérhetővé kívánják tenni.

A lap értesülései szerint az új támogatási konstrukciók kialakításán jelenleg is dolgoznak a tárca illetékesei. Az intézkedések tartalmáról, a rendelkezésre álló forrásról és a szükséges tudnivalókról azonban csak későbbre ígértek tájékoztatást. Ahogy a minisztérium fogalmazott, mindent megtesznek annak érdekében, hogy az Európai Bizottság gyorsított eljárású jóváhagyását követően mielőbb meghirdethessék az új felhívásokat. Nagy István agrárminiszter már korábban is jelezte, hogy a kormány a járvány idején is prioritásként kezeli a magyar élelmiszer-termelés helyzetét. Ezért a tárca a gazdaságvédelmi akcióterv részeként kidolgozta a Nemzeti élelmiszer-gazdasági válságkezelő programot. A cél fenntartani az élelmiszer-termelési kapacitásokat, megerősíteni a járványügyi védekezést, ezzel megőrizve az ország biztonságos élelmiszer-ellátását és az exportpiacokat is, mondta az agrárminiszter.

A termelők helyzetét javítja, hogy az agrártámogatások kifizetése a veszélyhelyzet ellenére továbbra is zavartalanul, a megszokott rendben folyik. Az egyes jogcímek forrása a tárcánál rendelkezésre áll, így egyetlen támogatás kifizetését sem kellett felfüggeszteni, elhalasztani vagy csökkenteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?