Fontos közleményt adott ki a kincstár az anyatehén- és anyajuhtartással kapcsolatban

Fontos közleményt adott ki a kincstár az anyatehén- és anyajuhtartással kapcsolatban

agrarszektor.hu
Megjelent az átmeneti nemzeti anyatehéntartás és anyajuhtartás támogatások támogatási jogosultságainak kezeléséről, valamint az országos tartalékból történő igénylés rendjéről szóló 40/2020. (V. 8.) számú MÁK közlemény.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közlemény az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás, valamint az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/2015. (II. 19.) FM rendelethez kapcsolódó, az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékból való igénylésének feltételeiről szóló 30/2006. (IV. 12.) FVM rendelet, valamint az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet alapján tájékoztatást ad az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságok kezelésének, az országos tartalékból való igénylésének folyamatához. A hír a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán jelent meg.

A termelők az anyajuh-, illetve anyatehén-jogosultságok használatában bekövetkező változásokat formailag azonos, azonban jogcímenként külön-külön nyomtatványon kérelmezhetik, a megfelelő jogosultságtípus megjelölésével. A támogatási jogosultság átruházása esetén a nyilvántartásban történő átvezetés a "K8005-2 Támogatási jogosultság átvezetési kérelem átruházás/öröklés/jogutódlás esetén" elnevezésű nyomtatványon kérhető.

A támogatási jogosultság másik termelő részére történő bérbeadása esetén a nyilvántartásban történő átvezetés a "K8006-2 Támogatási jogosultság bérbeadási kérelem termeléshez kötött átmeneti nemzeti anyatehéntartás/anyajuhtartás támogatás" elnevezésű nyomtatványon kérhető. A támogatási jogosultság átvezetése, illetve bérbeadása alapján történt átvezetés visszavonását lehet kérelmezni, az erre szolgáló "K8007-2 Támogatási jogosultság átruházás, bérbeadás visszavonási kérelem termeléshez kötött átmeneti nemzeti anyatehéntartás/anyajuhtartás támogatás" elnevezésű nyomtatvány benyújtásával. Amennyiben a felek az átvezetést, illetve a bérbeadást módosítani kívánják, azt a visszavonási kérelem benyújtása után új átvezetési, illetve bérbeadási kérelemmel tehetik meg. Támogatási jogosultságáról a termelő a "K8003-2 Támogatási jogosultság lemondása az országos tartalék javára termeléshez kötött átmeneti nemzeti anyatehéntartás/anyajuhtartás támogatás" nyomtatvány benyújtásával mondhat le.

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében a veszélyhelyzet ideje alatt egyes agrárszabályozási tárgyú rendelkezések eltérő alkalmazásáról szóló 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján a mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó eljárások során alkalmazandó egyes átmeneti szabályokról szóló 28/2020. (IV. 22.) számú Kincstár Közleménnyel összhangban a kérelmek és a kapcsolódó iratok benyújtása elektronikus úton is biztosított a veszélyhelyzet ideje alatt. A MÁK a kérelmek ügyintézését részben az ügyfél-nyilvántartásában szereplő adatok alapján végzi, ezért kérjük, fordítson kiemelt figyelmet arra, hogy az ügyfél-nyilvántartási rendszerében szereplő adatai naprakészek legyenek, és tegyen eleget a nyilvántartáshoz kapcsolódó változás-bejelentési kötelezettségeinek is.

Az ügyfél-nyilvántartásba vételére, a nyilvántartásba vett adatokra vonatkozó változás-bejelentési kötelezettségének teljesítésére az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerbe történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés szabályairól szóló 103/2016. (XII. 22.) számú MVH Közlemény ezen a linken, az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben történő nyilvántartásba vétel és változás bejelentés esetén a 122/2020. (IV. 16.) Korm. rendelet alapján alkalmazandó átmeneti szabályairól szóló 25/2020. (IV. 21.) számú Kincstár Közlemény pedig itt érhető el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?