Kulturális kihalás: minden második kocsma és étterem bezárhat Nagy-Britanniában

Kulturális kihalás: minden második kocsma és étterem bezárhat Nagy-Britanniában

agrarszektor.hu
Félő, hogy soha nem nyit ki a karantén után a brit pubok és éttermek fele - véli az egyik brit vendéglátóipari szervezet vezetője. Egyes kocsmák már üzemelnek, elvitelre adnak sört és hagyományos pubételeket. Vajon felszínen maradhatnak-e így?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Utolsó rendelés! - ezt jelzi a hagyomány szerint megkongatott harang a brit pubban. De az is lehet, hogy a látogatók vészharangot hallottak azon a bizonyos március végi pénteken, amikor Boris Johnson miniszterelnök bejelentette a karantént, és még gyorsan elszaladtak a kedvenc kocsmájukba, írta meg az Infostart.

Korábban az Agrárszektor is írt róla, hogy a British Beer and Pubs Association (BBPA), a sörözők szakmai szervezetének felmérése szerint az Egyesült Királyság 47 ezer kiskocsmájából 19 ezernek a tulajdonosa úgy látta, hogy kénytelen lesz lehúzni a rolót, ha nem jön sürgősen segítség a kormánytól.

EZ IS ÉRDEKELHET

A több mint két hónapja tartó kényszerstop az amúgy is halódó brit pubok felének kimúlását hozhatja magával, mondta Jonathan Downey, egy új kampánycsoport, a pubok és éttermek megmentésére létrehozott Hospitality Union egyik alapítója. A brit vendéglátó ágazat ugyanis évente 130 milliárd dollárt termel a gazdaságnak, illetve termelt a Covid-19 miatt elrendelt karantén előtt. Itt dolgozik a brit munkaerő egytizede, és több millió ember számára nem világos, lesz-e hova visszamennie, amikor véget ér a karantén.

A Newsweek magazinnal nyilatkozó Downey káromkodva fejezte ki kétségbeesését, amikor azt mondta, hogy katasztrófára számít. Az elmúlt 20 évben 10 ezer brit pub zárt már be. Ha nincs nagy változás, akkor a következő 20 hétben húzza le ugyanennyi a rolót, fejtegette a Hospitality Union alapítója.

A szigetországban egyelőre nem világos, mikor nyithatnak ki az éttermek és a pubok. Ez attól is függ, hogy melyik országrészről van szó, mivel a skót, a walesi és az észak-ír részleges autonómiák bizonyos ügyekben maguk dönthetnek. Anglia és Észak-Írország esetében július 20-át emlegetik nyitási dátumként, de közben az angliai kerthelyiségek esetében július 22-e merült fel.

Boris Johnson miniszterelnök közben arról beszélt, hogy a lehető leggyorsabban fel akarják pörgetni a vendéglátóipart, és július 4-ét említette, majd hozzátette, hogy még "kidolgozás alatt állnak az ajánlások". A streetfood ágazatban feltört Jonathan Downey szerint azonban nem kétséges, hogy a brit pubok és az éttermek fele soha nem nyit ki többé.

Az éjszakai életet adó iparágat jól elbaltázták. A haszonkulcs olyan kicsi, hogy ez már nem egy fenntartható üzlet

- mondta Jonathan Downey a Newsweeknek.

Sokan mondják, hogy a remény hal meg utoljára és az utcákon járkálva és a híreket hallgatva, mintha még lenne remény a pubok és éttermek számára. A brit kormány azon dolgozik, hogy az eddig előírt kétméteres biztonságos távolságot egy méterre csökkentse. A vendéglátóipari helyek számára ez azt jelentheti, hogy a korábbi forgalom 40%-a helyett 75% százalékra tudják felfuttatni a fizető vendégek számát. A parkok közelében lévő puboknak azt is engedélyezték, hogy műanyagpohárban mérjék ki a sört. Az elmúlt hetek napsütése oda is vonzotta az embereket, akik elvitelre vehetnek hagyományos pubételeket is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?