Kilőttek a globális élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

Kilőttek a globális élelmiszerárak: mutatjuk, mik drágultak a legjobban

agrarszektor.hu
Az idén először erősödtek az élelmiszerárak a nemzetközi kereskedelemben. A júniusi trendfordulót a növényi olajok, a cukor és a tejtermékek drágulása idézte elő. Eközben a gabona- és húspiacra a kínálati nyomás jellemző a koronavírus járvány generálta piaci bizonytalanságok mellett, derült ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A FAO élelmiszerár-indexe - ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményeinek árváltozását követi - 2,4% emelkedett júniusban. Júliussal változott az index bázisa is 2002-2004-es időszakról a 2014-2016-osra, amiről részletesen a 2020 júniusi élelmiszerpiaci kilátásokban lehet olvasni.

A növényi olajok árának 11,3%-os júniusi ugrása négy hónap lejtmenetet zárt le. Ennek hátterében a pálmaolaj áremelkedése áll a felívelő globális importkereslet nyomán, miután számos országban feloldották a járvány miatti korlátozásokat, illetve a külföldi munkaerő hiánya okozta lehetséges termelési visszaesés miatt. A szója, napraforgó és repce olajok ára szintén nőtt.

A cukor árindexe 10,6%-kal volt magasabban júniusban az előző hónapohoz képest. A nyersolaj árának nekilendülése nyomta meg a cukor piacát, arra biztatva a brazil cukorgyártókat, hogy készleteiket inkább etanol gyártásra használják, befolyásolva az exportkészleteket és az árszintet. Négy hónap csökkenés után a tejtermékek ára június során 4%-kal emelkedett. Az azonnal elérhető készletek élénkülő importkereslete, különösen a Közel-Kelet és Kelet-Ázsia országaiból, kombinálva a szezonális európai kínálat-csökkenéssel és az óceániai leköthető készletek végességével generálták a drágulást.

A FAO gabonaár indexe ezzel szemben 0,6%-kal csökkent. A búza ára nyomás alá került az északi félteke aratása után és a legnagyobb termelő országok (köztük a Fekete-tenger térsége) pozitív termelési kilátásai nyomán. A húsfélék is átlagosan 0,6%-kal lettek olcsóbbak - ezzel a mutató 6%-kal van alacsonyabban a tavaly ilyenkori értéknél. A marha- és baromfihús jegyzése csökkent a nagyobb termelők megnövekedett exportkészletei miatt, míg a sertés ára valamelyest növekedett, főleg Európában, a korlátozások feloldását esetlegesen követő piaci enyhülés reményében.

Kirobbanó gabonatermés

Minden jel arra mutat, hogy idén a világ gabonatermelése újabb rekordot dönt 2 790 millió tonnával - ez 9,3 millió tonnával több a májusi becslésnél - a tavalyi mennyiséget 3%-kal meghaladva - olvasható a FAO Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésében. A korábbi becslésnél nagyobb búzatermés várható Indiában és Oroszországban, ami kompenzálja az Európai Unió és az Egyesült Királyság rosszabbodó értékeit.

A szemestermények várható kibocsátását 5,7 millió tonnával 1 519 millió tonnára emelték a szakértők, nagyobb mennyiséget remélve az ausztrál, európai és török árpából. A világ rizstermelésére vonatkozó 2020-as előrejelzés mérsékelten nőtt 509,2 millió tonnára, tükrözve a dél-amerikai országok kedvezőbb kilátásait, miután a jó időjárás remek hozammal kecsegtet.

Bővülni fog a globális gabonafelhasználás is, továbbá csúcson lesz a rizs iránti igény főleg étkezési célra. Az új termelési és fogyasztási adatok tükrében a FAO a szezon végére 929 millió tonna gabonatartalékkal számol, ami egy jelentős (6%-os) éves emelkedést jelentene.

Nő a szükség az élelmiszersegélyre

Míg a konfliktusok és a szélsőséges időjárás kritikus tényezők a külső segítségre szoruló súlyos élelmiszerhiánnyal küzdő országok esetében, a COVID-19 járvány hatása is erős és széleskörű lesz, különösen a jövedelmek elvesztése miatt - állapította meg a FAO ma megjelent elemzése a termény-kilátásokról és az élelmezési helyzetről. A jelentés külön részt szentel a járvány hatásának a világ különöböző térségeiben. Európát kivéve mindenhol nőni fog a betakarítható gabonatermés mennyisége, az afrikai kontinensen átlagosan 1%-kal. A FAO összesített gabonakibocsátása az alacsony jövedelmű élelmiszerhiányos országokban 6%-os növekedéssel számol a 2020-2021-es szezonra. A népességszám azonban még ennél is gyorsabban nő, ezért az importigényük a 492,7 millió tonna várható teljes terményenen túl még 73,4 millió tonnára rúghat, 5%-kal meghaladva az előző évit. A jelentés 44 ilyen országot tart számon, melyek közül 34 található Afrikában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?