Haltermelők figyelem: mostantól sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés

Haltermelők figyelem: mostantól sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés

agrarszektor.hu
Július 8-ától már elektronikusan is benyújthatják a halgazdálkodásban érintett szereplők a halgazdálkodási szakterülettel kapcsolatos kérelmeiket, bejelentéseiket a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program MAHOP-3.2-2016 "Az uniós ellenőrzési, vizsgálati és végrehajtási rendszer megvalósítása" című konstrukció révén tovább erősíti eszköztárát az illegális tevékenységet végzők kiszűrésével szemben - írja a Nébih. Emellett lehetővé teszi a halgazdálkodási szakterületen is az ügyfelek részére az elektronikus ügyintézést.

A most élesített fejlesztés révén lehetővé vált a Halgazdálkodási törvény által előírt nyilvántartásba vételi kérelmek, bejelentések egy részének elektronikus úton történő benyújtása a Nébih Ügyfélprofil Rendszerén keresztül. Az érintettek a felületet az ÜPR ügykatalógusában a "Hal és vad" főkategória majd ezen belül a "Horgászat, halászat, halgazdálkodás" szakterület alatt érhetik el.

Jelenleg az alábbi ügyek intézhetőek elektronikusan:

  • Fogási napló összesített adatainak beküldése
  • Halgazdálkodási és halfogási tevékenységekkel kapcsolatos saját adatok megtekintése
  • Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja
  • Halgazdálkodási terv benyújtása
  • Halgazdálkodási vízterület nyilvántartásba vétele
  • Haltelepítés bejelentése
  • Idegenhonos halfaj telepítésének engedélyezés

A kérelmeket, bejelentéseket az ÜPR-en a Központi Azonosítási Ügynök segítségével bejelentkezett felhasználó a saját, illetve érvényes meghatalmazás esetén a meghatalmazója nevében is beküldheti. A Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja ügytípus esetén "Tevékenység regisztráció", minden más fent említett ügytípus esetén "Halgazdálkodási szakrendszer" típusú meghatalmazással kell rendelkezni. Az adatrögzítési felület a kiválasztott ügy (pl. Halgazdálkodási terv bejelentése) leírásában a "Tovább az e-ügyintézéshez" gombra kattintva érhető el. A felhasználói kézikönyv a Halgazdálkodási jog gyakorlásának regisztrációja ügynél annak leírásából érhető el, a többi esetében pedig a rögzítő felület alján látható könyv ikonra kattintva. A halgazdálkodásra jogosult esetében kiemelten fontos, hogy a vonatkozó jogszabály alapján a haltelepítési adatokat a jövőben az ÜPR rendszeren keresztül, elektronikusan kell bejelenteni.

A fejlesztés eredményeként elkészült az a tematikus portál is, ahol az érintettek, érdeklődők tájékozódhatnak a Halgazdálkodási vízterületek közérdekű adatairól, valamint a - bejelentések alapján évenként összesített - fogási és telepítési adatokról. A Nébih emellett a jövőben tovább fejleszti az online indítható ügyek körét.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?