Közel százmilliárd forintnyi beruházási támogatásra lehet majd pályázni októberben

Közel százmilliárd forintnyi beruházási támogatásra lehet majd pályázni októberben

agrarszektor.hu
Idén ősszel több, mint 80 milliárd forint összegben nyílnak meg a beruházási pályázatok. Az állattartó telepek, valamint a kertészeti üzemek fejlesztésén túl a kisebb gazdaságok számára ismételten elérhető lesz a "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása" című felhívás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az október 1-jén megnyíló, vissza nem térítendő támogatásra a baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske, és egyéb állattartó gazdaságok pályázhatnak, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezzel szemben a kertészeti tevékenységet végző vállalkozások október 19-től igényelhetik a beruházási forrásokat. A pályázattal akár két milliárd forintnyi támogatási összeget is el lehet nyerni, amelyet a megvalósítási időszakban 24 hónap alatt kell elszámolni. A felhívások elsődleges célcsoportja azok a mezőgazdasági termelők, akik rendelkeznek legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel, valamint a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági árbevételből származott.

Az állattartó telepek fejlesztésekor elszámolható az építéssel járó technológiák beszerzése, a telepi épületek építése. A kertészeti üzemek korszerűsítése esetén támogatható tevékenység a növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása. A fejlesztéssel érintett ingatlannak rendezett tulajdoni/használati viszonnyal kell rendelkeznie. A projekt költségvetésének a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy kockázatosnak minősül a pályázat, ha a tevékenységek összértéke meghaladja az előző lezárt üzleti év árbevételének a tízszeresét.

A "Mezőgazdasági kisüzemek támogatása" című felhívás még nem jelent meg, azonban a benyújtás kezdete várhatóan itt is október hónap lesz. Az előző kiírás óta az egyik legfontosabb változás, hogy eltörlik a benyújtáskor szükséges főállásra vonatkozó kötelezettséget. A támogatási igényléshez a teljes lezárt üzleti évben 3-6 ezer euró STÉ üzemméret vagy ennek megfelelő árbevétel szükséges, valamint életvitelszerűen már 12 hónappal a benyújtás előtt a jogosult településen kell tartózkodni. A felhívásban kiemelten támogatják a nagy élőmunka-igényes ágazatokat.

A pályázatok benyújtásával kapcsolatos kérdéseket a nemeth.balint@nak.hu e-mail címre lehet továbbítani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?