30 milliárdos támogatást kapnak a magyar kertészetek: erre lehet felhasználni a pénzt

30 milliárdos támogatást kapnak a magyar kertészetek: erre lehet felhasználni a pénzt

MTI
Új, 30 milliárd forintos keretösszegű pályázat segíti a kertészeti üzemek korszerűsítését, a támogatási kérelmek hétfőtől nyújthatók be - jelentette be az Agrárminiszter pénteken Szentesen. Nagy István az országos zöldséghajtatási napon tartott előadásán azt mondta, a beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás keretösszege 2 milliárd forint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A politikus kifejtette, folyamatosan nő a friss zöldségek iránti piaci kereslet. A fogyasztói igények kiszolgálásához elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás, a zöldség- és gyümölcsfélék szakszerű tárolása, a termékek egész éves biztosítása. Ezért a kertészeti üzemek támogatást kaphatnak új üveg- vagy fóliaborítású növényházak építésére vagy meglévők bővítésére. Új építés esetén a támogatott termesztőfelület alsó határa zöldségtermesztés esetén 1000, virágtermesztés esetén 500 négyzetméter - közölte a miniszter. Fejlesztési forrás igényelhető hűtőházak, zöldség- és burgonyatárolók építésére, bővítésére, korszerűsítésére, a betakarítást követő tisztítást, osztályozást, csomagolást végző berendezések beszerzésére, valamint energetikai korszerűsítésre is - mondta az agrártárca vezetője.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Magyarországon a zöldséghajtató terület 2500-2600 hektár, ami a kétkultúrás hasznosítás miatt 3600 hektár technológiai felületet jelent. 140-150 hektár üvegházi termesztőfelület áll rendelkezésre, amelyből 25-30 hektár szolgálja a palántanevelést. A 2014-2020 közötti vidékfejlesztési program eddigi támogatásainak köszönhetően 80 hektár korszerű üvegház épül meg a jövő év végéig, ezek egy része azonban a megszűnő, korszerűtlen létesítményeket pótol, így az összterület várhatóan 170 hektárra növekszik 2021-re - mondta Nagy István.

A politikus kitért arra, hogy az Európai Unióban elsőként Magyarország kívánja bevezetni a jövő évtől a mezőgazdasági krízisbiztosítás rendszerét, amely hatékony segítséget nyújt a termelői jövedelmek előre nem látható csökkenése esetén. A megoldás az időjárási kockázatokon túl az állat- és növénybetegségek, a piaci árak csökkenése, a piacvesztés, árfolyamváltozások valamint a termelés során felmerülő költségek növekedése esetén is segítséget nyújt a termelőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58